Γενικά θέματα 30 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και την εκπομπή «Σημείο Αιχμής»

…Έχουμε εκφράσει την πολιτική βούληση για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία. Και πιστεύουμε, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τόσο από τον Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογκάν, όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νταβούτογλου, ότι υπάρχει και από την τουρκική πλευρά αυτή η πολιτική βούληση. Πάνω σ’ αυτό θέλουμε να στηριχθούμε. Δεν παραβλέπουμε δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν παραβλέπουμε ούτε υποτιμούμε δραστηριότητες που παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο. Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά μας για προσέγγιση με την Τουρκία, για πιο στενή συνεργασία και για επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία….

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και την εκπομπή «Σημείο Αιχμής»

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σήμερα φιλοξενούμε στην εκπομπή μας τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, τον οποίο και καλημερίζω.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κα Κοσιώνη, καλημέρα και στους ακροατές της εκπομπής σας.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να είστε καλά. Υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας. Θα ήθελα όμως να ξεκινήσω από το τελευταίο διότι διάβασα κι εγώ το πρωί στα πρακτορεία ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ κάλεσε την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, την κα Παπαδοπούλου, στην οποία και έδωσε ένα διάβημα διαμαρτυρίας για τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και βλέπουμε κ. Δρούτσα ότι η πράξη μιας μερίδας ανεγκέφαλων, επιτρέψτε μου να το πω έτσι, φαίνεται να έχει εκθέσει τη χώρα μας.Δηλαδή πρώτα ήταν η διαμαρτυρία στα Τίρανα και τώρα έρχεται το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να επιδώσει αυτό το διάβημα. Σε πόσο δύσκολη θέση μας έχει φέρει αυτό;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν θέλω να υπερβάλλουμε. Και η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το μεμονωμένο γεγονός. Βεβαίως είναι μέσα στη διπλωματική πρακτική αν θέλετε, χώρες οι οποίες πιστεύουν ότι θίγονται από κάποια ενέργεια να κάνουν διαβήματα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Αυτό είναι μέσα στη διπλωματική πρακτική όπως σας είπα.Δεν θα ήθελα όμως να υπερβάλλουμε. Η ελληνική Κυβέρνηση όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή καταδίκασε με απόλυτο τρόπο αυτό το γεγονός, έλαβε και τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά είναι και τα γεγονότα που μετέφεραν οι Πρέσβεις μας και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, νομίζω ότι εδώ λήγει το θέμα.Για εμάς έχει λήξει το θέμα και θα ήθελα απλώς να τονίσω ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο γείτονά μας την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι δεν θα θέλαμε να βλέπουμε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του μεμονωμένου γεγονότος, το τονίζω αυτό.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκεί ακριβώς ήθελα να σταθούμε, ότι ίσως χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητα αυτό το συμβάν. Διαβάζω στην επισήμανση του Υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας να λέει ότι τέτοια πράγματα είναι απαράδεκτη και απρεπής συμπεριφορά που εκδηλώθηκε σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πρότυπο δημοκρατικής κοινωνίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ελλάδα είναι πρότυπο και όχι μόνο στην περιοχή μας. Και αυτό το τονίζουμε και αυτό το γνωρίζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεν χρειάζεται εδώ ν’ απαντήσουμε σε οποιονδήποτε. Για άλλη μια φορά, το τονίζω, η ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έπραξε αυτό που έπρεπε. Και έχουμε στείλει κι εμείς το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να μην γίνει από κανέναν καμία προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του μεμονωμένου γεγονότος ώστε να υπάρξει ένα κλίμα εχθρικό μεταξύ των χωρών μας.
Δεν βοηθά αυτό σε τίποτα, ιδιαίτερα τη στιγμή όπου η Ελλάδα, ιδιαίτερα απέναντι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά καλές γειτονικές σχέσεις. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας και έχουμε εκφράσει και την ειλικρινή βούλησή μας να έλθουμε σε μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας.Εκεί πρέπει να συγκεντρωθούμε και γι’ αυτό η έκκλησή μου προς όλους, και βεβαίως προς την ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, είναι να μην υπάρξει η προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός μεμονωμένου γεγονότος, το οποίο η ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει με καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο κι έχει πάρει τ’ απαραίτητα μέτρα.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είστε απολύτως σαφής κ. Δρούτσα. Να πάμε λίγο παραπάνω τη συζήτησή μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, είτε με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και άκρως επικίνδυνες κινήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Frontex και βεβαίως με αυτές τις συνεχιζόμενες «κρουαζιέρες», όπως τις έχουμε πει στη δημοσιογραφική γλώσσα, σκαφών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Όλων αυτών των κινήσεων, αυτής της κλιμάκωσης της προκλητικότητας της τουρκικής, ακολούθησαν δύο αναβολές επισκέψεων. Η δική σας που ήταν να γίνει αυτές τις μέρες στην Άγκυρα και η επίσκεψη στην Τουρκία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κ. Χρυσοχοϊδη.Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, πόσο σχετίζονται αυτές οι αναβολές με την προκλητική συμπεριφορά που έχει επιδείξει η γειτονική μας χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να πω πρώτα απ’ όλα ότι βεβαίως παρακολουθούμε όλες αυτές τις εξελίξεις πάρα πολύ προσεκτικά. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε στενή συνεργασία και πλήρη συντονισμό. Βεβαίως μας ενοχλούν αυτά τα τελευταία γεγονότα, τα παρακολουθούμε στενά, τα μελετάμε όπως σας είπα, αλλά ούτε να υπερβάλουμε θέλουμε, αλλά βεβαίως ούτε και να τα υποτιμήσουμε. Τα μελετάμε, τα αναλύουμε, τα παρακολουθούμε στενά και θα πάρουμε και τις απαραίτητες αποφάσεις και θα κάνουμε και τις απαραίτητες κινήσεις.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συνδέονται, είναι μια ένδειξη δυσαρέσκειας από την ελληνική πλευρά η αναβολή αυτών των δύο επισκέψεων;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε ό,τι αφορά στη δική μου επίσκεψη στην Άγκυρα είναι γνωστό ότι έχω λάβει πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον κ. Νταβούτογλου, να επισκεφθώ την Άγκυρα. Όπως είναι και γνωστό ότι έχω κάνει αποδεκτή αυτήν την πρόσκληση. Και επιθυμία μου είναι να πραγματοποιήσω αυτήν την επίσκεψη πολύ σύντομα. Είμαστε σε επαφή τα δύο επιτελεία και τώρα θα συνεννοηθούμε για την πλέον κατάλληλη ημερομηνία. Πιστεύω ότι μετά το Πάσχα θα μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτήν την επίσκεψη. Θα ήθελα να τονίσω το εξής: εμείς, η Κυβέρνηση, επιθυμούμε πραγματικά να ασκήσουμε πολιτική, εξωτερική πολιτική, πρωτοβουλιών με κινητικότητα. Εμείς θέλουμε να δείχνουμε την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε. Και αυτό ισχύει και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.Έχουμε εκφράσει την πολιτική βούληση για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία. Και πιστεύουμε, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τόσο από τον Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογκάν, όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νταβούτογλου, ότι υπάρχει και από την τουρκική πλευρά αυτή η πολιτική βούληση. Πάνω σ’ αυτό θέλουμε να στηριχθούμε. Δεν παραβλέπουμε δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν παραβλέπουμε ούτε υποτιμούμε δραστηριότητες που παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο. Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά μας για προσέγγιση με την Τουρκία, για πιο στενή συνεργασία και για επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα προχωρήσουμε. Και θέλω να τονίσω, πάντα με πολύ προσεκτικά βήματα, με πολύ σοβαρή και προσεκτική προετοιμασία.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όλα αυτά τα ρωτώ διότι κάποιοι μίλησαν για χλιαρή αντίδραση απέναντι σε αυτές τις κινήσεις της γειτονικής μας χώρας κ. Δρούτσα, γι’ αυτό σας θέτω τα ερωτήματα αυτά.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το να υψώνεις τους τόνους, το να χρησιμοποιείς υψηλούς τόνους, αυτό είναι εύκολο. Και μπορεί αυτό να διευκόλυνε και τη δική μου την επαφή με τα ΜΜΕ. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ίσως να ήταν αυτό λέτε που ήθελα να δουν οι Έλληνες.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Δεν αρκεί και δεν οδηγεί πουθενά απλώς να είσαι θεατής, να μην παίρνεις πρωτοβουλίες ο ίδιος. Η απραξία δεν σε οδηγεί πουθενά. Γι’ αυτό εμείς λέμε: πρωτοβουλίες με σωστή, σοβαρή προετοιμασία βήμα-βήμα.Τις τελευταίες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο τις παρακολουθούμε στενά σε συνεργασία και στενό, απόλυτο συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν υποτιμούμε τίποτα αλλά ούτε και θέλουμε να υπερβάλουμε. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, θέλουμε την πολιτική προσέγγιση με σοβαρά, προσεκτικά βήματα.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τουρκικής ομάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη, ο κ. Μπαγίς, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον κ. Παμπούκη, αναμένεται στη χώρα μας ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν. Αυτό κατ’ αρχήν έχει επιβεβαιωθεί, μπορείτε να μας το επιβεβαιώσετε;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είναι κάτι το νέο, δεν είναι κάτι το οποίο βγήκε ως νέο από την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με τον κ. Μπαγκίς. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε πει επανειλημμένως.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τα έχουμε πει κι εδώ, απλά δεν είχε οριστεί η ημερομηνία.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς, και ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία. Αυτό ήταν μια συζήτηση με τον κ. Μπαγίς όπου επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την προσέγγιση που ακολουθούμε. Δηλαδή ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς Ελλάδας να προχωρήσουμε σε πιο στενή συνεργασία. Επιβεβαιώσαμε αυτά που έχουμε συζητήσει, που έχω συζητήσει κι εγώ με τον κ. Νταβούτογλου τις τελευταίες εβδομάδες, που έχουμε δει, έχουμε εξετάσει, το ποιοί θα μπορούσαν να είναι τομείς τέτοιας συνεργασίας.Υπενθυμίζω ότι υπήρξε ήδη και η συνάντηση των δύο Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σας είπα, εντάσσεται και η δική μου επίσκεψη στην Άγκυρα σύντομα, μετά από το Πάσχα, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες και της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, του κ. Ερντογάν, εδώ στην Αθήνα μετά από τη γνωστή πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου. Είναι γεγονός, και το είχαμε πει από την αρχή αυτό, ότι προσδιορίζουμε χρονικά, εάν οι προετοιμασίες το επιτρέψουν αυτό, την επίσκεψη του κ. Ερντογάν περί το τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε ποιό βαθμό έχει προετοιμαστεί κ. Υπουργέ μια συζήτηση γύρω από τη μείωση των αμυντικών δαπανών; Είδαμε αυτό το θέμα να ανεβαίνει μετά και την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Άγκυρα χθες. Άνοιξε λοιπόν μια συζήτηση, είναι και πρώτο θέμα όπως βλέπαμε νωρίτερα και στην International Herald Tribune η δυσαρέσκεια, ας το πούμε έτσι, της Τουρκίας επί των πιέσεων που φέρονται να ασκούνται από Γερμανία και Γαλλία προς την Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση να αγοράζει διαρκώς εξοπλισμούς. Και λέει ο κ. Μπαγίς ότι πρέπει να καταλάβουν ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία χρειάζεται περισσότερους εξοπλισμούς σ’ αυτή τη φάση.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η πολιτική της Ελλάδας εδώ και καιρό, και υπενθυμίζω και από την περίοδο του 1999 ως το 2004, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία ακριβώς αυτό το στόχο έχει: την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. Αυτό που εμείς αποκαλούμε μέρισμα ειρήνης, το οποίο εμείς θα θέλαμε να επενδύσουμε σε τομείς οι οποίοι είναι βεβαίως πολύ πιο χρήσιμοι.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο ή λάθος καταλαβαίνουμε;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο. Όπως σας είπα και προηγουμένως, εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτήν την προσέγγιση πάλι με την Τουρκία και περιμένουμε τώρα και μετά από τη δική μου επίσκεψη πώς θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι το συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή και δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο. Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά είναι ότι ο δικός μας στόχος, η δική μας πολιτική ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει: να μπορέσουμε να έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις με την Τουρκία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών μας.Είναι πολύ ενθαρρυντικό θα έλεγα ότι ακούμε την τελευταία περίοδο επανειλημμένως από την τουρκική πλευρά, όπως αναφέρατε από τον κ. Μπαγίς αλλά και προηγουμένως από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, τέτοιες κουβέντες, τέτοιες λέξεις, ότι πηγαίνουν κι εκείνοι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Aυτά είναι ενθαρρυντικά. Aλλά θα ήθελα να τονίσω ότι πέρα από τα λόγια τα οποία είναι πολύ θετικά – δεν θέλω να το υποτιμήσω – πρέπει βεβαίως να δούμε επιτέλους και συγκεκριμένες πράξεις από την τουρκική πλευρά. Kαι αυτό είναι ακριβώς το οποίο ευελπιστούμε. Nα μπορέσουμε να πετύχουμε μέσα από αυτήν την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία.

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι εξόχως ενδιαφέροντα όλα αυτά. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και να εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλους τους ακροατές.

ana.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube