Γενικά θέματα 5 Απριλίου 2010

Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ.Εποχικοί κατά εθελοντών!ΕΠΙ ποδός πολέμου είναι από σήμερα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.Ο μεγάλος αριθμός των ρουκετών αλλά και τα αυξανόμενα περιστατικά σε άλλες περιοχές του νησιού, ανεβάζουν στο κόκκινο το θερμόμετρο και σε υψηλά επίπεδα την ετοιμότητα των πυροσβεστών.

«Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο, ειδικά τα μεσάνυχτα, διπλασιάζουμε το προσωπικό και η Υπηρεσία θα βρίσκεται σε μερική επιφυλακή, ώστε να διαφυλάξουμε δασώδεις και αγροτικές εκτάσεις αλλά να επέμβουμε σε κάδους και όπου άλλου χρειαστεί», τονίζει ο υποδιοικητής Ιάκ. Αρχοντάκης που καλεί και τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Φέτος άλλωστε ακόμα και λόγω της οικονομικής κρίσης οφείλουμε να είμαστε επιπλέον προσεκτικοί», συμπλήρωσε. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε και τα εξής:

«Για να καλυφθούμε εδώ θα έπρεπε να είχαμε πυροσβέστες και οχήματα σε κάθε δάσος, σε κάθε χωράφι, παντού. Είναι όμως δυνατόν; Γι’ αυτό οφείλουμε να προσέχουμε όλοι».
Το έργο της Πυροσβεστικής μόνο απλό δεν προδιαγράφεται, αφού παρά το γεγονός ότι από χθες υπέγραψαν τη νέα σύμβαση οι εποχικοί υπάλληλοι της Π.Υ. δε θα τους έχουν διαθέσιμους. «Δυστυχώς ακόμα και σήμερα αργίες, Κυριακές, νυχτερινά και άλλα για εμάς δεν προβλέπονται», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Π. Λάρδας εξαπολύοντας βολές ακόμα και εναντίον των εθελοντών Πυροσβεστών. «Βολεύονται με αυτούς και έτσι αποφεύγουν να προκηρύξουν τις θέσεις που απαιτούνται, γι’ αυτό και εμείς όσο πικρό και αν ακούγεται είμαστε εναντίον της “εθελοντικής προσφοράς”». Πάντως όπως έσπευσε να διευκρινίσει «Εμείς είμαστε και θα είμαστε πάντως στα συμβάντα όπου και όποτε χρειαστεί. Αν μας δείτε λοιπόν να ξέρετε ότι είμαστε και εμείς “εθελοντές”», συμπλήρωσε οι ίδιος.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Χίου Γιώργος Αυγουστίδης. «Ειδικά αυτή την εποχή που δεν υπάρχει κόσμος και χρήμα πολλά εξαρτώνται από εμάς. Και φέτος εμείς θα είμαστε που θα προστρέξουμε όπου χρειαστεί και πιστεύω ότι με σωστό συντονισμό θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρείται στις τάξεις του σωματείου της Ένωσης Υπάλληλων Πυροσβεστικού Σώματος Χίου. «Το γεγονός ότι πλέον αντιμετωπίζουμε φωτιές από ρουκέτες και αλλού, πέραν του Βροντάδου, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», τόνισε ο πρόεδρος Ν. Κολιάρος. Επιπλέον δε ο ίδιος σε δηλώσεις του εστίασε και στο γεγονός ότι ειδικά φέτος ακόμα και τα εννέα ευρώ που έπαιρναν ως επίδομα υπερωριακής απασχόλησης οι μόνιμοι κόπηκαν και αυτά.

«Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα. Άλλωστε η διασπορά των οχημάτων που έχουμε, κάνει τη δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη», τόνισε.
ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΑΤΖΗΔΩΝ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο Γ. ΜΑΛΑΦΗΣ
60.000 οι ρουκέτες-ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ», ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ «ΖΩΝΗ ΠΥΡΟΣ»

Το φιλότιμο των ρουκετατζήδων επικαλέστηκε χθες ο Δήμαρχος Ομηρούπολης, Γιάννης Μαλαφής, ελπίζοντας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το έθιμο του ρουκετοπόλεμου να αναβιώσει χωρίς προβλήματα, στην περιοχή μεταξύ των δύο ενοριών του Βροντάδου, Παναγίας Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου.

Μετά τη σύσκεψη με τους ρουκετατζήδες, που πραγματοποιήθηκε προχθές, ο κ. Μαλαφής δήλωσε ικανοποιημένος θεωρώντας ότι τελικά θα υπάρξει σύνεση ως προς τον αριθμό των ρουκετών που θα εκτοξευθούν από τις δύο εκκλησίες, από τα προκαθορισμένα σημεία στα οποία και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας.

Ήδη ο χώρος γύρω από αυτά καθαρίζεται για να περιοριστεί η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς, ενώ η θωράκιση με συρμάτινα πλέγματα της οικοδομικής ζώνης πέριξ των εκκλησιών συνεχίζεται.

Ιδιαίτερη έκκληση απηύθυνε ο Δήμαρχος Ομηρούπολης στους «ελεύθερους σκοπευτές», που δυστυχώς ρίχνουν ανεξέλεγκτα ρουκέτες από διάφορα σημεία, αυτή τη φορά να μην το κάνουν, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για όσους βρίσκονται στην περιοχή, ενώ ζήτησε και από εκείνους που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το ρουκετοπόλεμο να μην μπαίνουν στη «ζώνη πυρός».

Ο Νίκος Τσίχλας, παλιός ρουκετατζής, σε δηλώσεις του στο Ράδιο «Α» επισήμανε ότι ο αριθμός των ρουκετών που πραγματικά έχουν κατασκευαστεί είναι μικρότερος από όσα ακούγονται, ενώ ο Γιώργος Κουλούρης, κάτοικος Αγ. Μάρκου, επανέλαβε από την πλευρά των θιγομένων τις ζημιές που έχουν προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια στα σπίτια τους εξαιτίας της υπερβολής που υπάρχει πλέον τόσο σε ποιοτικό επίπεδο (ρουκέτες μεγαλύτερης εμβέλειας) όσο και σε ποσοτικό (οι εκατοντάδες κάποτε έχουν γίνει χιλιάδες σήμερα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι προσδιορίζουν τον αριθμό των ρουκετών που κατασκευάστηκαν φέτος στις 60.000.

Παπα-Χριστόφορος της Ευαγγελίστριας, Χίου
Ο οποίος παπα-Χριστόφορος είχε κάνει ένα κήρυγμα πέρσι το Πάσχα στο ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Χίο, στο οποίο καταφερόταν κατά της αστυνομίας που έκανε ελέγχους και μηνύσεις για παράνομα εργαστήρια κατασκευής ρουκετών, και κατά της Δικαιοσύνης που επιλήφθηκε των υποθέσεων αυτών.

Είπε τότε χαρακτηριστικά ο παπάς, υπερασπιζόμενος το «έθιμο» του ρουκετοπόλεμου, στο «κήρυγμα» του στο ναό, με την ευκαιρία της πρώτης Ανάστασης:

«ΑΛΙΜΟΝΟ σ’ αυτούς που κυνηγούν τα έθιμα, να αφήσουν τον κόσμο ήσυχο. Τα έθιμα είναι τα ιερά και τα όσιά μας».

ΠΗΓΗ: alithia.gr,xairete.blogspot.com,theinsider.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube