Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2010

Financial Times: Η Ελλάδα πάει στις ΗΠΑ για (ομολογιακές) δουλειές

Εις άγραν νέων επενδυτών φέρεται να εξαπολύεται το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να βρει πηγές χρηματοδότησης του χρέους του. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η χώρα θα ψάξει μέσα στο μήνα στην αγορά των ΗΠΑ αγοραστές για ομόλογα αξίας 5-10 δισ. δολ., ώστε να καλύψει τη φθίνουσα ζήτηση από την Ευρώπη.

Η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται στην ήδη εξαγγελθείσα έκδοση ομολόγου σε δολάρια, αναφέρει ότι αυτή τη φορά θα είναι η Morgan Stanley αυτή που θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για την πώληση ελληνικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς η Goldman Sachs που φερόταν ως η υποψήφια ανάδοχος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά τη γνωστή ιστορία σχετικά με την εμπλοκή της στα ελληνικά swaps.

Η κίνηση της Ελλάδας στις ΗΠΑ θα είναι η πρώτη μετά από δύο περίπου χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι χώρα θα προσπαθήσει να “προωθήσει” τον εαυτό της σε αυτή τη δημοπρασία για πρώτη φορά ως αναδυόμενη οικονομία.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Αθήνα στοχεύει στη διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης αποτεινόμενη σε επενδυτές αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίοι αγοράζουν χρέος το οποίο πληρώνει υψηλές αποδόσεις, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη για ομόλογα έχει περιοριστεί αρκετά εξαιτίας των αλλεπάλληλων δημοπρασιών σε πολλές χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται ότι θα ηγηθεί ενός roadshow στις ΗΠΑ, μετά τις 20 Απριλίου, αλλά δεν θα ταξιδέψει και στην Ασία, όπως σχεδιαζόταν στις αρχές του έτους – ανέφερε σύμφωνα με τους FT έλληνας αξιωματούχος.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ θεωρείται ως ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό που εκπόνησαν οι ευρω-ηγέτες στην προηγούμενη σύσκεψη κορυφής. Και τούτο διότι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Market News International, η Αθήνα επιθυμεί να παρακάμψει την εμπλοκή του ΔΝΤ, η οποία εικάζεται ότι θα φέρει νέα, σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

Κέρδος online 6/4/2010 08:58

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube