Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2010

Ο Ερντογάν στο Παρίσι, «πόλεμος» στην Αγκυρα

Ο Ερντογάν στο Παρίσι, «πόλεμος» στην Αγκυρα

«Κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί και αναμένουμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. Στην περίπτωση που δεν μας δεχθούν, εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, ενώ αυτοί θα επιλέξουν να παραμείνουν ένα χριστιανικό κλαμπ»
Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Αγεφύρωτη η διαφωνία για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πραγματικός «πόλεμος» εξελίσσεται όχι στην Ευρώπη, αλλά στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Εκεί, δηλαδή, όπου το νέο κύμα συλλήψεων που εξαπέλυσε η αστυνομία σε βάρος 90 περίπου υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αποστράτων και εν ενεργεία, προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης -ο οποίος, εκτός από τη διαταγή για διακοπή της επιχείρησης, έθεσε σε διαθεσιμότητα και τους δύο υφισταμένους του που εξέδωσαν τα εντάλματα, αποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση μαίνεται σε όλα τα επίπεδα!

Όσον αφορά, πάντως, τις διπλωματικές δραστηριότητες του Τούρκου πρωθυπουργού, προτού καν διαβεί την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων, οι σοβαρές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Αφενός, η κατηγορηματική αντίθεση του Σαρκοζί να δεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. (θέση με την οποία συμφωνεί απολύτως και η Μέρκελ) και, αφετέρου, η διαρκής αντίθεση του Ερντογάν να συναινέσει στην απομόνωση της Τεχεράνης, την οποία επιδιώκουν Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί (θέση που επανέλαβε χθες), είναι δύο από τα σημαντικότερα «μέτωπα» που προκαλούν τριβές στις διμερείς σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας γίνεται επισήμως δεκτός στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., τον Δεκέμβριο του 2004. Μάλιστα, στα πέντε και πλέον χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και με ευθύνη κυρίως Γαλλίας και Γερμανίας, έχουν ανοίξει μόλις τα 12 από τα 35 κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις -κάτι που σημαίνει ότι, με τον ρυθμό αυτό, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν, στην καλύτερη περίπτωση, προτού περάσει άλλη μια δεκαετία.

Χριστιανικό κλάμπ
«Κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί και αναμένουμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. Στην περίπτωση που δεν μας δεχθούν, εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, ενώ αυτοί θα επιλέξουν να παραμείνουν ένα χριστιανικό κλαμπ», δήλωσε χθες ο Ερντογάν από το Σεράγεβο, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την άρνησή του να αποδεχθεί την «ειδική σχέση» που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο. Πρόσθεσε δε ότι θα καλέσει τον Σαρκοζί να επισκεφθεί την Τουρκία, για να δει την πραγματικότητα -«εάν έρθει, θα διαπιστώσει τον βαθμό στον οποίο είμαστε πιο μπροστά από πολλές χώρες της Ε.Ε. σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.

Βεβαίως, ο Ερντογάν είναι αρκετά έμπειρος ώστε να μη διατηρεί αυταπάτες ότι ο Σαρκοζί ενδέχεται να αλλάξει τη θέση του -κάτι που δεν έκανε ούτε η Μέρκελ, πριν από μία εβδομάδα. Ο ίδιος, άλλωστε, εντείνει τα πολιτικά και οικονομικά «ανοίγματα» προς ανατολάς, στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, ο οποίος μοιάζει να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την τουρκική ελίτ σε σχέση με την Ευρώπη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube