Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2010

Ο Έλληνας αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του

Ο Έλληνας αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Το να κόβει βόλτες μια τουρκική φρεγάτα δίπλα στις ακτές μας και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, είναι για μας πρόκληση. Δεν θέλει φιλοσοφία. Βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Ο Έλληνας δικαίως αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του και αυτή της οικογένειάς του, να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Και σας ρωτώ: Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά μπροστά από το σπίτι του; Πώς θα ένιωθε εάν τραντάζονταν τα τζάμια του σπιτιού του, επειδή ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετά λίγο πάνω από τη στέγη του;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Δρούτσας προειδοποιεί την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο
«Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά έξω από το σπίτι του;»

ΑΤΤΙΛΑΣ-Να αποσυρθεί άνευ όρων από την Κύπρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας προειδοποίησε την Άγκυρα ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών είναι καταδικασμένη, εάν συνεχιστεί η πρακτική των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και αλλού.

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Το να κόβει βόλτες μια τουρκική φρεγάτα δίπλα στις ακτές μας και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, είναι για μας πρόκληση. Δεν θέλει φιλοσοφία. Βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Ο Έλληνας δικαίως αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του και αυτή της οικογένειάς του, να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Και σας ρωτώ: Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά μπροστά από το σπίτι του; Πώς θα ένιωθε εάν τραντάζονταν τα τζάμια του σπιτιού του, επειδή ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετά λίγο πάνω από τη στέγη του; Είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί», τόνισε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ποιο βήμα της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ μέρους της Ελλάδας θετικό και συγκεκριμένο, ο Έλληνας διπλωμάτης απάντησε χωρίς περιστροφές: «Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Το Κυπριακό δεν είναι βέβαια διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη, που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην Ε.Ε., η οποία να αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της νήσου».

Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα και σήμερα αρχίζει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, δήλωσε ότι πάει εκεί με μηνύματα ειρήνης και φιλίας. «Έρχομαι στην Τουρκία για να κάνουμε τα λόγια πράξη. Έρχομαι για να κτίσουμε από κοινού το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται. Έρχομαι για να προετοιμάσουμε την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, που θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας», είπε.

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο Δημήτρης Δρούτσας έθεσε ως στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», τόνισε.

Αφήστε τους Κυπρίους μόνους
Απαντώντας σε ερώτηση, πώς εκτιμά τα αποτελέσματα του διαλόγου στην Κύπρο, ο κ. Δρούτσας απάντησε:
«Πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην Ε.Ε. Και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να είναι λειτουργική και εντός της Ε.Ε. Σύντομα θα ξέρουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ’ όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει, όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, ένα συνεταίρο στην ειρήνη».

Ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός χθες από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν.

Η επίσκεψη Δρούτσα πραγματοποιείται με πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, όπως και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και φυσικά το Κυπριακό.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube