Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2010

Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία

…Ανακοινώθηκε επίσης η προετοιμασία για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία. Συμφωνήθηκε επίσης η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας καθώς επίσης και πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που στόχο έχουν την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών….

Στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός
Στα μέσα Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία, καθώς επίσης και η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στη γείτονα συμφωνήθηκαν πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), επιπλέον των 24 Μ.Ο.Ε. που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube