Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2010

Αχμαντινετζάντ: Eυκαιρία για τον Ομπάμα το Ιράν

Αχμαντινετζάντ: Eυκαιρία για τον Ομπάμα το Ιράν

Το Ιράν είναι «η μόνη πιθανότητα επιτυχίας» για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από το αδιέξοδο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ευχήθηκε «να αποδεχτεί η Ουάσινγκτον το Ιράν όπως είναι».

«Η αναγνώριση του Ιράν (από τον Ομπάμα) η αποδοχή και ο σεβασμός πρός το Ιράν θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές και όσον αφορά τη χώρα μας, εμείς δεν θα επιδιώξουμε καμία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ σε απ ευθείας δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της χώρας του.

Ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν μπορεί να είναι η μοναδική ενέργεια από την πλευρά του Ομπάμα γιά να υλοποιήσει το προεκλογικό του σύνθημα για «αλλαγή».

«Το να εγκαθιδρυθούν σχέσεις με το Ιράν θα είναι επίσης η μόνη ευκαιρία για τον Ομπάμα να διατηρηθεί με επιτυχία στην εξουσία, ενώ θα ανοίξουν γι αυτόν και πολλές άλλες νέες ευκαιρίες», τόνισε ο κ. Αχμαντινετζάντ αναφερόμενος στην αμερικανική αποτυχία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

To Ιράν θα μπει στο «διεθνές κλαμπ πυρηνικών δυνάμεων»

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι δεν περιμένει πως το Ιράν θα έχει την ικανότητα να παράγει πυρηνικό όπλο επί τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Η δήλωση του κ. Γκέιτς έγινε μετά από διακήρυξη του αναπληρωτή επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχζάντ Σολτάνι, ότι η Τεχεράνη θα μπει στο «διεθνές κλαμπ πυρηνικών δυνάμεων» μέσα σε ένα μήνα με στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο επιθέσεων σε βάρος της χώρας.

Μάλιστα το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν FARS φέρει τον κ. Σολτάνι να δηλώνει ότι «καμμία χώρα δεν πρόκειται ούτε να σκεφτεί να επιτεθεί στο Ιράν» και να προσθέτει ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να διευρύνει την πυρηνική της τεχνολογία και «σε τομείς εκτός της ενέργειας και της παραγωγής καυσίμων».
www.kathimerini.gr,voanews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube