Γενικά θέματα 15 Απριλίου 2010

Ευκαιρία για συνεργασία ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο FIR Αθηνών

Ευκαιρία για συνεργασία ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο  FIR Αθηνών
(παλιότερη φωτογραφία)

Ενα αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο δεν χρειάζεται να είναι μακρινό όνειρο. Με την ανάλογη πολιτική βούληση είναι ένας εφικτός στόχος.

Η περιοχή στην οποία ζούμε είναι έμπλεη κινδύνων,
αστάθειας και θερμών σημείων.
Hurriyet

Είναι όμως και μια περιοχή όπου στα «σημεία καμπής» μπορούν να σημειωθούν δραματικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, τα κακά πράγματα μπορούν να συμβούν αιφνιδίως, το ίδιο και τα καλά. (…) Η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα που ακολούθησε τον σεισμό στο Μαρμαρά το 1999 παραμένει θρύλος στη διπλωματία. Πιστεύουμε ότι ένα άλμα προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων στο Αιγαίο είναι κοντά.

Μετά από δεκαετίες επίδειξης δύναμης, εμμονικές ερμηνείες αφηρημένων σημείων περί τον προσδιορισμό του εδάφους και τελετουργικές αερομαχίες, ο παραλογισμός έχει καταστεί πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Είναι ξεκάθαρος γιατί η οικονομία της Ελλάδας σχοινοβατεί. (…) Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια. Το 2008 η Τουρκία φέρεται να δαπάνησε 11,6 δισ. σε προμήθειες όπλων και η Ελλάδα 9,7. Αν τα ποσά είναι βαριά για την Τουρκία, είναι αδιανόητα για την Ελλάδα. Είναι καιρός να σταματήσουμε. (…) Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, δίνει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο. Ο καθορισμός ορίων στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του είναι διπλωματικά εφικτό εγχείρημα. Σήμερα η ατζέντα κυριαρχείται από τα πυρηνικά, το Ιράν και την Αρμενία. Τον επόμενο μήνα όμως το Αιγαίο θα ανέβει ψηλά.Ενα αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο δεν χρειάζεται να είναι μακρινό όνειρο. Με την ανάλογη πολιτική βούληση είναι ένας εφικτός στόχος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

“Μαύρισε” ο ουρανός του Αιγαίου από τουρκικά μαχητικά – 12 παραβιάσεις

Το δίκτυο των ραντάρ της ΠΑ εντόπισε σήμερα 14 Απριλίου 2 σχηματισμoύς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενους από 17 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Είναι οι περισσότερες παραβιάσεις των τελευταίων εβδομάδων, πάντα στο “πνεύμα ειρήνης” του Τ.Ερντογάν και του Α.Νταβούτογλου.

Οκτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά αεροσκάφη εκτέλεσαν το πτητικό τους πρόγραμμά κανονικά και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οκτώ μαχητικά (4 F-16 και 4 Mirage 2000-5) της Π.Α., πάντως, ήταν εκεί και βάσει των εντολών που είχαν, προχώρησαν σε αναγνώριση των τουρκικών μαχητικών. Το τι θα μπορούσαν να κάνουν αν είχαν διαφορετικές εντολές πέραν της απλής αναγνώρισης, το γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι Τούρκοι χειριστές…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube