REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Απριλίου 2010

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ Οι Ρώσοι είναι εδώ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ S300

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosoboronexport με σκοπό την κατάρτιση της τεχνικής σύμβασης για τη δοκιμαστική βολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Οι Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα αξιολογήσουν σύστημα και βλήματα και θα προετοιμάσουν τους S-300 για την πρώτη τους βολή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής της Κρήτης
Οι Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα αξιολογήσουν σύστημα και βλήματα και θα προετοιμάσουν τους S-300 για την πρώτη τους βολή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής της Κρήτης

Η επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων πραγματοποιείται μετά και τις επαφές που είχε στη Μόσχα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος και τις διεξοδικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας Μ. Ντιμίτριεφ επί των θεμάτων των εξοπλισμών και της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης, τεχνικής κυρίως φύσεως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων και των Ελλήνων επιτελών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο απομένει να ξεκαθαρίσουν κρίσιμες παράμετροι για την υπογραφή της σύμβασης. Ιδιαίτερα, το σημαντικότερο θέμα, το οικονομικό.

Πόσο δηλαδή θα κοστίσει η αξιολόγηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και τα ανταλλακτικά τα οποία θα απαιτηθούν προκειμένου να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ρωσικά συστήματα και να καταστεί δυνατή και επιτυχής δοκιμαστική βολή.

Οι Ρώσοι θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επίτευξη της οικονομικής συμφωνίας, άρα και της σύμβασης, οι οποίες ίσως απαιτήσουν χρόνο. Σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φώς» τότε Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα αξιολογήσουν σύστημα και βλήματα και θα προετοιμάσουν τους S-300 για την πρώτη τους βολή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής της Κρήτης (αν και υπερβαίνει τα όρια του πεδίου βολής μία εκτόξευση βλήματος S-300), αλλά δεν αποκλείεται να γίνει εκτός συνόρων, σε Ρωσία ή Βουλγαρία.

Προς εκπαίδευση στις βολές των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 επρόκειτο τις επόμενες ημέρες να ταξιδέψουν στη Μόσχα και Έλληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
diplomatia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube