REAL TIME |

Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2010

Στην έκδοση ομολόγων προχωρά η Ρωσία

Στην έκδοση ομολόγων προχωρά η Ρωσία

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στη λύση του εξωτερικού δανεισμού, και μάλιστα για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 1998, πρόκειται να καταφύγει η Ρωσία σε μια προσπάθεια να αντλήσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση των φουσκωμένων ελλειμμάτων της.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό Ρώσοι αξιωματούχοι ταξίδεψαν τη περασμένη εβδομάδα σε Ευρώπη και Ασία, ενώ από χθες βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με επίδοξους Αμερικανούς επενδυτές στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη.

Την είδηση είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κουρντίν. Ωστόσο, και το πρακτορείο Bloomberg σε χθεσινό δημοσίευμα του επιβεβαίωνε ότι το Κρεμλίνο έχει δώσει το πράσινο φως για την έκδοση πενταετών και δεκαετών ομολόγων σε δολάρια, και ότι η σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός της εβδομάδας. Μάλιστα, τη πώληση φαίνεται να έχουν αναλάβει η Barclays Capital, η Citigroup, η Credit Suisse Group και η VTΒ Capital.

Πρόκειται για τη πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια, όταν δηλαδή η χώρα είχε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, που η ρωσική κυβέρνηση καταφεύγει στην αναζήτηση κονδυλίων από τις διεθνείς αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. Η οικονομική ύφεση της τελευταίας διετίας και η πτώση στις τιμές των commodities έπληξαν βαριά τη ρωσική αρκούδα, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 7,9%. Όμως, αν και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών και διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι θετικές για τη πορεία ανάκαμψης της ρωσικής οικονομίας, ήδη από τη φετινή χρονιά, χάρη και στην ανάκαμψη των commodities, η μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά της χώρας ολοένα και διευρύνεται.

Ενδεικτικά η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι οι ρωσικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα κυμανθούν φέτος στο 5% με 5,5%, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο θεωρεί πιθανή την επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2011, γύρω στο 3,5%. Επίσης κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ανεργία και το έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει εκτοξευθεί στο 6,4% επί το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση προσβλέπει να αντλήσει φέτος περί τα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς αγορές, ποντάροντας ακριβώς στις θετικές εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν και σε πρώτη φάση φαίνεται να προσανατολίζεται στην πώληση ομολόγων της τάξεως των δέκα δισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το βασικό επιτόκιο ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις που έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά δύο τρίτα από το 12% που βρίσκονταν τον Οκτώβριο του 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, στις 16 Απριλίου έφτασαν στο κατώτερο επίπεδο τους, στο 4,773%.
axiaplus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube