Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2010

Ο “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη” στο ΥΠΟΙΚ

Ο “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη” στο ΥΠΟΙΚ


Υπό τη “σκέπη” του υπουργείου Οικονομικών, τίθεται η εταιρία έργου “Proektna Kompaniya Neftoprovod Burgas-Alexandroupolis – BG EAD” (η βουλγαρική συμμετοχή στη διεθνή εταιρία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη), από την Technoexportstroy EAD, ανακοίνωσε η υπηρεσία ενημέρωσης της βουλγαρικής κυβέρνησης, έπειτα από τη λήψη της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Τον Μάρτιο του 2010, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ, ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο τη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων στη διαχείριση και χρηματοδότηση της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο και τη διασφάλιση των βουλγαρικών συμφερόντων.

Τον περασμένο μήνα, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση 50.000 λέβα από τον εθνικό προϋπολογισμό για την απόκτηση 50.000 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έργου “Proektna Kompaniya Neftoprovod Burgas – Alexandroupolis – BG EAD”, από την Technoexportstroy EAD.

Η (βουλγαρική) εταιρία έργου κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Trans Balkan Pipeline BV (η διεθνής εταιρία που ιδρύθηκε αποκλειστικά για την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος του αγωγού). Από τη Ρωσία συμμετέχει η κοινοπραξία αγωγού Burgas – Alexandroupolis Ltd, που ιδρύθηκε από κοινού από τρεις εταιρίες, τις AK Transneft, NK “Rosneft και Gazrpom Neft (κατέχει το 51%) και από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΛΠΕ – ΘΡΑΚΗ ΑΕ, που ιδρύθηκε από κοινού από τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Θράκη και κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της διεθνούς εταιρίας του έργου.

Η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει μια νέα οδό μεταφοράς για την αποστολή αργού πετρελαίου που θα προέρχεται από την Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας, μέσω δεξαμενοπλοίων, από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι του Μπουργκάς (Βουλγαρία) και από εκεί, μέσω του αγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια και θα μεταφέρεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube