Γενικά θέματα 29 Απριλίου 2010

Τούρκοι στην Αθήνα για δουλειές

Τούρκοι στην Αθήνα για δουλειές

Τουλάχιστον 70 επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο κατά την επίσκεψη Ερντογάν
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Oι «τίγρεις της Ανατολίας» ετοιμάζονται για απόβαση στην Αθήνα. Τουλάχιστον 70 τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να έλθουν σε περίπου δύο εβδομάδες στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο τουρισμός και οι κατασκευές είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, χωρίς να αποκλείουν την είσοδό τους και σε τράπεζες. Την ανάληψη της διοργάνωσης του συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου θα κηρύξουν οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναλάβει ο ΣΕΒ.

Η Αγκυρα δίνει μεγάλη βάση στη διεύρυνση της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας, κάτι που επαναβεβαίωσε χθες ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Σινιρλίογλου ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα για συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι υπάρχει κεντρική εντολή να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου. Ωστόσο ζητούν δύο πράγματα από την ελληνική πλευρά: Πρώτον, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους τούρκους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεύτερον, την κατάργηση της βίζας για μονοήμερα ταξίδια ώστε να διευκολυνθεί η τουριστική κίνηση κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να έλθουν στην Ελλάδα δεν θα προέρχονται από το παραδοσιακό οικονομικό κατεστημένο της Τουρκίας. Ανήκουν στη «νέα επιχειρηματική τάξη» που αναδύθηκε μετά το 2002, οπότε και ανήλθε στην εξουσία το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν. Τα συμφέροντά τους εκφράζονται κυρίως από τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΤUSΚΟΝ). Οι επιχειρηματίες αυτοί στην πλειονότητά τους προέρχονται από την κεντρική Ανατολία. Η ραγδαία αύξηση των δραστηριοτήτων τους, τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς τούς έχει προσφέρει μεγάλη ρευστότητα, την οποία θέλουν να διοχετεύσουν σε ξένες επενδύσεις. Ο τομέας των κατασκευών, όπου ήδη έχουν κερδίσει προσοδοφόρες δουλειές στο Ιράκ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, θεωρείται από αυτούς προνομιακός για συνεργασία με την Ελλάδα. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στον τουρισμό. Οι τούρκοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν, αν συνεργαστούν για την προσέλκυση πακέτων τόσο από αναδυόμενες τουριστικές αγορές (π.χ. Κίνα) όσο και από πιο παραδοσιακές αγορές (π. χ. χώρες της Δυτικής Ευρώπης).
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube