Γενικά θέματα 2 Μαΐου 2010

Κουρδιστάν:Μάχη για να σωθεί η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά

Το 1997, ο ΟΗΕ αποφάσισε το νερό να μοιράζεται σύμφωνα με το παγκόσμιο δίκαιο. Μία από τις διατάξεις ανέφερε ότι οι χώρες στις οποίες πηγάζουν ποτάμια ή εκείνες που συνορεύουν με ποτάμια οφείλουν να χρησιμοποιούν το νερό αυτό για την ανάπτυξη, για τη διαρκή ειρήνη. «Κοινά ύδατα, κοινό μέλλον», υποστήριζε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία, ως μέλος, αν και υπέγραψε, εντούτοις ακολουθεί άλλη πρακτική για τους υδάτινους πόρους. Το μαρτυρούν τα μεγάλα έργα που γίνονται από τους Τούρκους μόνο για τους Τούρκους σε ποτάμια που αφορούν όλη τη Μέση Ανατολή.

Ομως η κατασκευή αυτών των φραγμάτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο Σιρνάκ η κατασκευή 11 φραγμάτων θα καταστρέψει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου υποστηρίζουν οι Κούρδοι και θα εξαναγκάσει σε υποχρεωτική μετανάστευση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής.Αυτό το γεγονός δεν φαίνονται διατεθέμενοι να το αποδεχθούν οι Κούρδοι και σε μια πρώτη ενέργεια μαχητές του PKK τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο εργοτάξιο της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.Ο εκρηκτικός μηχανισμός κρίθηκε ως σημαντικής ισχύος και θα ενεργοποιούνταν μέσω κινητού τηλεφώνου, έγινε δε αντιληπτός την τελευταία στιγμή.

ANF NEWS AGENCY,stargazete.com,cemilturan.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube