Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2010

Ανάβει φωτιές ο ντε Σότο.Η συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάβει φωτιές ο ντε Σότο.Η συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις

Του Νίκου ΠροκομμένουΣε ανακοίνωσή του το «Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος» σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν νομιμοποιείται, ο κ. ντε Σότο να διαστρεβλώνει τα γεγονότα ούτε να διατυπώνει αστήρικτες κατηγορίες εις βάρος του Τάσσου Παπαδόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού προσώπου», σχολιάζοντας την τελευταία συνέντευξη του Περουβιανού διπλωμάτη στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» – απόσπασμα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Οπως αναφέρει το «Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος» αυτή η συνέντευξη του αξιωματούχου των ΗΕ «προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών του κ. ντε Σότο σχετικά με το Κυπριακό, το Σχέδιο Ανάν και το Δημοψήφισμα του 2004».

Προσθέτει ότι ο κ. ντε Σότο, «σε μια ακόμα προσπάθεια να αποσείσει από τους ώμους του τις βαρύτατες ευθύνες του για το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν και για τις προσπάθειες ενοχοποίησης των Ε/κ μετά την ξεκάθαρη απόφαση τους για απόρριψη του Σχεδίου, δήλωσε προκλητικά ότι ‘φταίνε οι ηγέτες των Ε/κ για το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν’».

Σύμφωνα με το «Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος», ο κ. ντε Σότο «κατηγόρησε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ηγέτη της ε/κ κοινότητας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι δεν εξήγησε με αντικειμενικό τρόπο το περιεχόμενο του Σχεδίου, ενώ, δεν δίστασε να εμπλουτίσει τη συνέντευξη του με χαρακτηρισμούς».

Το «Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος», αναφέρει ότι «με τους χαρακτηρισμούς του κ. ντε Σότο απαξιούμε να ασχοληθούμε, δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή η διαστρέβλωση γεγονότων που όλοι ζήσαμε μερικά χρόνια πριν και εκ τούτου» το Κέντρο, προβαίνει σε κάποιες επισημάνσεις.

Σημειώνει ότι «το Σχέδιο Ανάν και όλες οι παραλλαγές του δημοσιεύτηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά σε εκατοντάδες δημοσιεύματα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδόσεις, συγκεντρώσεις πολιτών, διαλέξεις, ανοικτές συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις, από την πρώτη μέρα υποβολής του Σχεδίου, στις 11 Νοεμβρίου 2002, μέχρι και την παραμονή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004».

Καταλήγοντας, αναφέρεται από το Κέντρο Μελετών που φέρει το όνομά του, ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της ε/κ πλευράς τότε, παρουσίασε, ως όφειλε, τις βασικότερες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν με τρόπο υπεύθυνο και αντικειμενικό και κάλεσε το λαό να το απορρίψει, μέσω ενός και μόνο τηλεοπτικού διαγγέλματος, στις 7 Απριλίου 2004 και μίας και μόνο διακαναλικής συνέντευξης, στις 22 Απριλίου 2004 και ο λαός έκρινε και αποφάσισε», γράφει, τέλος, η ανακοίνωση.kathimerini.com.cy

«Φταίνε οι ηγέτες των Ε/Κ για το “όχι” στο σχέδιο»
Αποτίμηση Ντε Σότο που θεωρεί ότι δεν απέτυχε

«ΕΜΕΝΑμε λύπησε περισσότερο το “όχι” των Ε/κ» δήλωσε ο Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας του σχεδίου Ανάν. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ντε Σότο αναφέρει πως «όσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα της Κύπρου, τόσο πολύπλοκο ήταν και το σχέδιο Ανάν.

Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε με ισόρροπο τρόπο τα όνειρα και τις επιθυμίες των δύο πλευρών. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας ήταν ο χρόνος. Αν και επιθυμία μας ήταν να λύσουμε το πρόβλημα πριν την τάση για διεύρυνση που είχε ξεσπάσει το 2004 στην Ε.Ε., εν τούτοις η διαδικασία δέχθηκε επανειλημμένα διακοπές, ενώ παράλληλα και η αλλαγή των ηγετών των δύο πλευρών παρεμπόδισε το να φτάσουμε σε μια επιτυχία. Το “όχι” των Ε/κ οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηγέτες τους δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν με αντικειμενικό τρόπο το περιεχόμενο του σχεδίου στο λαό τους.

Πίστεψαν ότι υπήρχε προσπάθεια να τους επιβληθεί ένα σχέδιο το οποίο ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα του λαού. Πρέπει να το ομολογήσω: Η πιο θλιβερή ημέρα της 25χρονης καριέρας μου ήταν η ημέρα που οι Ε/κ είπαν “όχι’’ στο σχέδιο». Ο Ντε Σότο δεν θεωρεί ότι έχει αποτύχει.

Ο πρώην αξιωματούχος του Ορανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε και στους τότε και νυν πρωταγωνιστές.

Για τον Ραούφ Ντενκτάς: «Είναι ένας ηγέτης με πολλές ικανότητες και ένας άριστος στρατηγιστής. Όμως έχει σοβαρές ανησυχίες, οι οποίες πηγάζουν από τις εμπειρίες του από το παρελθόν. Λύση για τον ίδιο σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ. Είμαι βέβαιος ότι είναι ειλικρινής σε όσα αναφέρει. Όμως, ο λαός, λέγοντας “ναι” στο σχέδιο Ανάν, έδειξε ότι δεν έχει την ίδια άποψη με εκείνον».

Για το Χριστόφια:«Είναι εκ φύσεως επιφυλακτικός. Παράλληλα διαθέτει μια μεγάλη πολιτική εμπειρία. Ζητεί, όντως, τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζω σε μια χώρα, όπου ο εθνικισμός είναι τόσο πολύ διαδεδομένος, να μπορέσει να πείσει το λαό ότι μια λύση δεν θα τους φέρει τίποτε άλλο παρά οφέλη».

Για τον Παπαδόπουλο:
«Σίγουρα ήταν ένας πονηρός πολιτικός. Αν και το 2003 βρέθηκε σε μια περίοδο πολύ πολύπλοκη, εν τούτοις κατάφερε να προσαρμόσει τον εαυτό του στους όρους του παιχνιδιού. Το σημείο στο οποίο δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε, ήταν ο τρόπος εξήγησης του σχεδίου Ανάν στο λαό. Διότι δεν εξήγησε με αντικειμενικό τρόπο το περιεχόμενο του σχεδίου».

Για τον Ταλάτ: «Είναι ένας ρεαλιστής και επιτυχημένος ηγέτης. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για μια λύση. Δεν παρασύρθηκε από δογματισμούς. Λόγω του ότι το επάγγελμά του ήταν αρχιτέκτονας, το μυαλό του λειτουργούσε με τη λογική της επιδίωξης της αποτελεσματικότητας. Έφερε μια νέα πνοή στις συνομιλίες. Όμως, κατά την άποψή μου, ο λαός δεν κατέστη δυνατόν να τον καταλάβει όσο έπρεπε».

Για τον Ερντογάν: «Είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Η Τουρκία υπό τη δική του ηγεσία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή».ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube