Γενικά θέματα 12 Μαΐου 2010

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή

«Η Τουρκία, δεν αντιμετωπίζει πλέον το Αιγαίο, την Ελλάδα ως «απειλή», ασχολείται περισσότερο με το Κουρδικό θέμα, τη Μέση Ανατολή, τα θέματα στον Καύκασο, την Αρμενία», λέει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ που παρακολουθεί επί χρόνια την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Το θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν έχουν πια την καθοριστική σημασία που είχαν παλαιοτέρα», λέει. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει την άποψη ότι «διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας», λέει ο κ. Μπιράντ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα τονίζει ότι η αλλαγή αυτή εγγράφεται στα πλαίσια της νέας αντίληψης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. «Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o καθηγητής διεθνών σχέσεων, κ. Μενσούρ Ακγκιούν σύμβουλος διεθνών σχέσεων του σεβαστού στην Τουρκία Ινστιτούτου TESEV. H αλλαγή αυτή, που στοχεύει στα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται το 2002 με την εκλογή του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.
«Η επερχόμενη επίσκεψη (στην Αθήνα) του Τούρκου πρωθυπουργού αντανακλά αυτή την αλλαγή», τονίζει ο κ. Ακγκιούν.

Κατά παράδοξο, ωστόσο, τρόπο, οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν χάνουν την σημασία τους, ούτε στη νέα αντίληψη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Αγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη νέα πολιτική που ασκεί η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, πεδία όπου παλαιότερα εκδηλώνονταν έντονος ανταγωνισμός. «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν. «Στα Βαλκάνια, σημειώνεται μια εντυπωσιακή αλλαγή», προσθέτει. «Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς».

«Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν . «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα». Οι αλλαγές επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή, με θεαματική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ, αλλαγή που επιχειρήθηκε να λοιδορηθεί ως «νεοοθωμανισμός», από τις ομάδες συμφερόντων που στοιχίζονταν πίσω από την προηγούμενη πολιτική της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών και του Ισραήλ.

«Δεν έχει καμία σχέση με τον οθωμανισμό, πρόκειται για την πολιτική που στοχεύει στην σταθερότητα της περιοχής, μια περιοχή που αφορά την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν και προσθέτει ότι είναι για το καλό όλων των συμβαλλόμενων μερών. «Η Τουρκία μεσολαβεί στις σχέσεις Σύριας-Ισραήλ, όχι για να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή αλλά χάριν της σταθερότητας», λέει.
EΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube