Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2010

Μαζί με τον Ερντογάν ο Σουλτάνος Φατίχ στο Κολωνάκι!

Μαζί με τον Ερντογάν ο Σουλτάνος Φατίχ στο Κολωνάκι!

Αρχικά στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι τα σοβαρά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο χωρών περιόρισαν αρκετά και τη δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων των πρωθυπουργών Τουρκίας – Ελλάδας στις αντίστοιχες πρωτεύουσες των χωρών τους. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι μέσα σε μια περίοδο 80 ετών οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – Τουρκίας αντάλλαξαν μόνο τρεις φορές μεταξύ τους επισκέψεις. Ο κ. Ερντογάν θα είναι και ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σε μια περίοδο έξι ετών.

Στη συνέχεια πάει πίσω στον 15ο αιώνα και σημειώνει ότι «ο πρώτος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, το 1458, ήταν ο Σουλτάνος Φατίχ [Μωάμεθ ο Πορθητής] μετά τη συμπερίληψη και της Ελλάδας εντός των συνόρων της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Μάλιστα, σημειώνει ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο Σουλτάνος Φατίχ, επειδή γνώριζε το ελληνικό αλφάβητο, αλλά είχε και μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, επηρεάστηκε τόσο πολύ από την Ακρόπολη, ώστε οικοδόμησε στο εσωτερικό του περιβάλλοντος χώρου της και ένα τέμενος. Αναφέρεται, ακόμη, ότι και η σημερινή ονομασία του Κολωνακίου προήλθε από την ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα του Σουλτάνου Φατίχ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, όταν ο Σουλτάνος το 1458 ανέβηκε στην κορυφή του Λυκαβηττού, την υψηλότερη κορυφή της Αθήνας, εκτόξευσε ένα βέλος και, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής εκείνης, στο σημείο όπου έπεσε αυτό στήθηκε μια μικρή κολώνα. Μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς και μετά την ίδρυση Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο πρώτος Π/Θ της Τουρκίας που επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα το 1931 ήταν ο Ισμέτ Ινονού με τη σύζυγό του Μεβχιμπέ. Η επίσκεψη Ινονού ήταν ανταποδοτική της επίσκεψης, την οποία είχε πραγματοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Άγκυρα το 1930. Η τουρκική αντιπροσωπεία την 1η Οκτωβρίου με το ατμόπλοιο Ege αναχώρησε από Κωνσταντινούπολη προς Πειραιά. Στο πλοίο εκτός από τον Ινονού επέβαιναν ο τότε ΥΠΕΞ Αράς και η ηθοποιός Μπεντιχά Μουβαχίτ, η οποία θα λάμβανε μέρος στο θεατρικό έργο «Οθέλλος» στην Αθήνα. Οι λεωφόροι της Αθήνας είχαν στολιστεί με τουρκικές και ελληνικές σημαίες.

Με τον υπότιτλο «Οι ηγέτες, οι οποίοι είχαν στρέψει τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, έσφιξαν τα χέρια στην Αθήνα» η εφημερίδα γράφει Sabah ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 27 Οκτωβρίου 1930 έφθασε στην Άγκυρα με τρένο. Ο Βενιζέλος στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποίησε την πρώτη συνομιλία του με τον Ατατούρκ. Αν και οι δύο ηγέτες πριν μερικά ακόμη χρόνια είχαν στρέψει τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, τώρα μεταξύ της σύγχρονης Τουρκίας και της Ελλάδας υπογράφηκε σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Με τον υπότιτλο «Ο Ινονού προϋπάντησε το Βενιζέλο στο σταθμό του τρένου» η εφημερίδα γράφει ότι, ένα χρόνο πριν την επίσκεψη Ινονού στην Αθήνα, ο Βενιζέλος ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Άγκυρα. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν γίνει φίλοι κατά τη διάρκεια που αγωνίζονταν στη Λωζάνη για την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Μετά τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Βενιζέλος ήλθε στην Άγκυρα για τετραήμερη επίσκεψη. Το Βενιζέλο υποδέχθηκε στο σταθμό του τρένου ο ίδιος ο Ινονού.

Με τον υπότιτλο «Στην Ελλάδα, η οποία πάλευε με την πείνα, τρόφιμα και άλλα είδη» η εφημερίδα γράφει ότι Ατατούρκ και Βενιζέλος, ηγέτες δύο χωρών οι οποίοι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και κατά την κατοχή της Ανατολίας εκ μέρους του ελληνικού στρατού 1919 – 1922 πάλεψαν σχεδόν για την εξάλειψη ο ένας του άλλου, το 1930 έγιναν οι πρωτοπόροι μιας νέας προσέγγισης. Αυτή η νέα ειρηνική και φιλική περίοδος συνεχίστηκε μέχρι το 1941, όπου η Ελλάδα βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή. Η Τουρκία κατά την περίοδο αυτή, που η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την πείνα και την ανέχεια λόγω της γερμανικής κατοχής και είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 320.000 άτομα, με τα πλοία «Κουρτουλούς» και «Ντουμλουπινάρ» μετέφερε τρόφιμα και άλλα είδη.
kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube