Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2010

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Φόβο προκαλεί σε πολλούς η άφιξη, σήμερα, του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Φόβο διότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί σοβαρά όταν βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας όπως εμείς. Υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν έπρεπε να αναβληθεί. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κινείται στα ελληνοτουρκικά με αποφασιστικότητα και ταχύτητα, ιδιότητες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν επέδειξαν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δικαιολογημένα προκύπτει ότι ο κ. Παπανδρέου έχει (συμφωνήσει σε) συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και επιχειρεί να το εφαρμόσει πριν η κυβέρνησή του παρασυρθεί από την οικονομική θύελλα και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ο κ. Παπανδρέου έχει συναντηθεί ήδη αρκετές φορές με τον Τούρκο πρωθυπουργό και η προετοιμασία της σημερινής επίσκεψης ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου προ ημερών. Με άλλα λόγια οι συμφωνίες που θα ανακοινωθούν έχουν ήδη προσυμφωνηθεί. Γι’ αυτό με τόση άνεση ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τη Βουλή ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη. Ο κ. Παπανδρέου δεν φοβάται τουρκικές προκλήσεις ενόσω θα συνομιλεί με τον κ. Ερντογάν.
Η επίσκεψη Ερντογάν φαίνεται ότι θα εγκαινιάσει μια διαφορετική προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο την οικονομία. Στόχος θα είναι να προωθηθούν συγκροτημένα οι σχέσεις, οικονομικές και προσωπικές, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα συμφερόντων που θα στηρίζει «οργανωμένα» την προσέγγιση και στα εθνικά θέματα, στο όνομα του αμοιβαίου συμφέροντος. Τη μαγιά θα αποτελέσουν οι εκατό και πλέον Τούρκοι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν. Αν συγκροτηθεί στην Ελλάδα ένα επιχειρηματικό «λόμπι» με φιλοτουρκικό προσανατολισμό, βασισμένο σε συμφέροντα, τότε το γνωστό σύνθημα «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο» ελπίζεται ότι θα αντικατασταθεί από το λιγότερο αισθησιακό αλλά περισσότερο κερδοφόρο «κάντε δουλειές, όχι πόλεμο». Άλλωστε οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει (πχ στη Ρουμανία) ότι οι δουλειές δεν τους αποτρέπουν από τον «έρωτα». Κυριάρχησαν στην παρθένα τότε ρουμανική αγορά, ξόδεψαν τα κέρδη τους στον (αγοραίο) έρωτα και τους εκτόπισαν οι Τούρκοι.
Ο κ. Παπανδρέου, αντίθετα από ότι νομίζουμε, είναι σε ακμαία διαπραγματευτική ικανότητα. Αντίστροφα, η κοινή γνώμη είναι παραζαλισμένη από τα οικονομικά ενώ οι επιχειρηματίες αποκτούν οικονομικά κίνητρα. Εκείνος ο νομάρχης που έριξε την ιδέα να εγκατασταθούν Τούρκοι μετανάστες στα νησιά για να τονωθεί η οικονομία είναι δείγμα του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το «ελληνικό δαιμόνιο». Πολύ μακριά και πολύ γρήγορα. Η Οικονομία δεν απότρεψε, βέβαια, ποτέ τον πόλεμο. Αλλά ας μη μεμψιμοιρούμε με λεπτομέρειες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 14-5-10

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube