Γενικά θέματα 5 Ιουνίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ.Ενίσχυση του κοινού μετώπου

«Μηνύματα ειρήνης» μετέφερε στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά το 2004, ο πρόεδρος της αυτόνομης ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ως «εξαιρετικά γενναία» την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει το κουρδικό ζήτημα αναφερόμενος στην πρόταση «για την επίλυσή του» και έχει προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη γλώσσα κ.λπ.

«Πρωτοβουλίες» που περιέλαβαν και την αναγνώριση του Ιρακινού Κουρδιστάν και την αποστολή στις 15 Μάρτη του Αϊντίν Σελτζέν,που είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον ως πρώτος πρόξενος στην Αρμπίλ, κίνηση που έγινε δεκτή «θερμά» από τους επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο.

Επίσης ο Μπαρζανί έπλεξε το εγκώμιο της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τη στάση της στο Ιράκ, «καθώς η θέση της αποκαλύπτει ότι στηρίζει όλες τις πλευρές», τονίζοντας ωστόσο ότι οι κουρδικές απαιτήσεις για την εφαρμογή του Αρθρου 140 που αφορά τον έλεγχο του Κιρκούκ παραμένουν ως έχουν. Τέλος, κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν – PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για «κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία», με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την περιοχή του.

Ως απάντηση στην επίσκεψη Μπαρζανί θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του ΡΚΚ ότι τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία. Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς, που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος. Η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube