Γενικά θέματα 8 Ιουνίου 2010

Προβληματίζει πρόταση Πούτιν για τις μυστικές υπηρεσίες

Προβληματίζει πρόταση Πούτιν για τις μυστικές υπηρεσίες

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να «περάσει» ένα νόμο που θα επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να συλλαμβάνουν και να κρατούν για διάστημα άνω των δύο εβδομάδων Ρώσους πολίτες δίχως να περνούν από δίκη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.

Υπό τον τίτλο “Ο Πούτιν προωθεί νέο νόμο για να φιμώσει την αντιπολίτευση”, η γερμανική εφημερίδα στο σχετικό άρθρο της ανέφερε πως ο Ρώσος πρωθυπουργός εντείνει τον “πόλεμο” εναντίον της αντιπολίτευσης και του ισλαμιστικού κινήματος στον Καύκασο. “Η κίνησή του αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε η Λουντμίλα Αλεξέγεβα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η οποία τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2009.

Το σχέδιο αυτό, ανέφερε η εφημερίδα, θα “επισκιάσει” και το Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, διότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία, υποσχέθηκε να διασφαλίσει την “πολιτική και οικονομική ελευθερία” στη χώρα. Είχε δηλώσει πως “πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί”, τους είχε χαρακτηρίσει μάλιστα “ανήθικους”. Το γεγονός ότι ο Πούτιν “παραμερίζει” τον Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Der Spiegel, αποδεικνύει πόσο “νευρική” είναι η ρωσική ηγεσία, “δεν αισθάνεται πως μπορεί να στηριχθεί στους δικούς της ανθρώπους”.

Περιορισμός της ελευθερίας
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στο Καλίνινγκραντ, στο Βλαδιβοστόκ και στην Αστρακάν, τους τελευταίους μήνες. “Η κοινωνία των πολιτών ξυπνά στη Ρωσία και ασκεί μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι η αντιπολίτευση”, υπογραμμίζει η Λουντμίλα Αλεξέγεβα. “Η ρωσική κυβέρνηση μοιράζεται την άποψη αυτή και θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο νόμο για να καταπνίξει την κοινωνική διαμαρτυρία εν τη γενέσει της”, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλλά, η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύσει τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου οι Αρχές να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βρίσκει απήχηση στην κοινή γνώμη, παρόλο που μια τέτοια αλλαγή ενέχει τον κίνδυνο να περιοριστεί η ελευθερία του Τύπου.

Ύστερα, όμως, από την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μόσχας, όπου τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση θέλει να λάβει πιο αυστηρά μέτρα κατά της “ισλαμιστικής εξέγερσης”. “Παρά τα μέτρα που έχουμε υιοθετήσει, ο αριθμός των επιθέσεων των εξτρεμιστών δεν έχει μειωθεί”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δικαιολογώντας την απόφασή του, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα. ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube