REAL TIME |

Γενικά θέματα 17 Ιουνίου 2010

Πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Η Τουρκία σκέφτεται να παγώσει τη στρατιωτική συνεργασία και να μην αποστείλει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ έπειτα από την ισραηλινή επιδρομή στις 31 Μαΐου στο στολίσκο της ειρήνης, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές, ανέφερε χτες τουρκική εφημερίδα.

Ακόμη, αναφέρει πως επεξεργάζεται έναν «οδικό χάρτη» για τις μελλοντικές της σχέσεις με τον παραδοσιακό και στενό σύμμαχό της. Το δημοσίευμα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της εφημερίδας «Σταρ» βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, ενώ βοηθός του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ακόμη, η εφημερίδα έγραψε ότι ο πρεσβευτής δεν θα επιστρέψει στο πόστο του εάν πρώτα το Τελ Αβίβ δεν αποδεχτεί μια διεθνή έρευνα για το αιματηρό επεισόδιο, σύμφωνα με το αίτημα και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά αποφάσεων που αφορούν στρατιωτικές, διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις και μέτρα, όπως ότι η στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των αεροπλάνων, των τανκ καθώς και σχεδίων που αφορούν πυραύλους και κοστίζουν τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα παγώσει σταδιακά και θα ανασταλούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ διεξάγει τη δική του έρευνα στην οποία συμμετέχουν και δυο ξένοι παρατηρητές. Παράλληλα η τουρκική φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση «Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια» ανακοίνωσε χτες πως τον Ιούλιο θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά τη Γάζα για να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια. Μέλη της πληροφόρησαν το Ευρωκοινοβούλιο ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6 πλοία, ζήτησαν την αρωγή και άλλων και κάλεσαν τα ΜΜΕ να επιθεωρήσουν τη βοήθεια, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή τους για διαφάνεια.
Agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube