Γενικά θέματα 4 Ιουλίου 2010

«Καμένο χαρτί» οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Η αμερικανική πολιτική εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του θεοκρατικού καθεστώτος πάει από το κακό στο χειρότερο
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ και σε άλλα πολιτικά κέντρα της Ουάσιγκτον οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τις οποίες με πρωτοβουλία των ΗΠΑ υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήδη χαρακτηρίζονται «διάτρητες» και «πρακτικά
ανεφάρμοστες». Η αμερικανική πολιτική εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του θεοκρατικού καθεστώτος πάει από το κακό στο χειρότερο. Και στον αντίποδά της διεκδικούν ρόλους μεσολαβητών και «ειρηνοποιών» η Ρωσία, η Τουρκία και η Βραζιλία. Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι χωρίς δυσκολία «εξαργύρωσε» 10 δισ. δολάρια
και πλέον, και τα μετέτρεψε σε ευρώ. Επίσης άρχισε να υλοποιείται η συμφωνία (του 2008) με την Ινδία για επένδυση 600 εκατ. δολαρίων στα ιρανικά πετρέλαια και ότι «δύο δεκάδες και πλέον εταιρείες από εννέα χώρες» έχουν ήδη ανταποκριθεί στην πρόσκληση του θεοκρατικού καθεστώτος για εκμετάλλευση νέων πηγών πετρελαίου.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, ο βρετανικός «Guardian» έγραψε το περασμένο Σάββατο- και δεν υπήρξε διάψευση- ότι τουλάχιστον δύο τάνκερ με σημαία αφρικανικής χώρας διέπλευσαν τον Περσικό Κόλπο χωρίς να ενοχληθούν από τα βρετανικά και τα αμερικανικά πολεμικά τα οποία περιπολούν στην περιοχή, διαπιστώνοντας εκ των πραγμάτων ότι η απόφαση για «νηοψίες και παρεμπόδιση των συναλλαγών με το Ιράν τις οποίες προβλέπει η απόφαση του ΣΑ (…) είναι πρακτικά ανεφάρμοστες». Θα πρέπει να συμφωνήσει και η χώρα με τη σημαία της οποίας ταξιδεύει το σκάφος για να γίνει νηοψία.

Πολλοί προειδοποιούν ότι οι διεθνείς κυρώσεις αντί να εμποδίσουν το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα θα το υποβοηθήσουν. Μη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσει συμβατικά όπλα, καθώς απαγορεύει την πώλησή τους στο Ιράν η απόφαση για τις κυρώσεις, «οι αγιατολάχ θα υποχρεωθούν να προστρέξουν στα πυρηνικά, έχοντας άλλωστε προηγούμενο την περίπτωση της Βόρειας Κορέας» έγραψε- μεταξύ σοβαρού και αστείου ασφαλώς- ανώνυμος στρατιωτικός στην ιστοσελίδα της γερμανικής «Βerliner Ζeitung».

Υπάρχουν «κάποιες εξελίξεις» στις σχέσεις με το Ιράν οι οποίες «επιτρέπουν κάποιου βαθμού αισιοδοξία» δήλωσε την περασμένη Τρίτη πηγή της Κομισιόν. Απαντούσε σε ερώτημα για τις «πρακτικές δυνατότητες εφαρμογής» των κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ- πλειοδοτώντας και του Συμβουλίου Ασφαλείας- οι οποίες θεωρητικώς άρχισαν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις, άλλες ενημερωμένες πηγές όμως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες οι οποίες ίσως δικαιολογούν την αισιοδοξία των Βρυξελλών. Αντίθετα ο αρχηγός της CΙΑ

Λίον Πανέτα την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει με εντατικό ρυθμό την εκτέλεση του πυρηνικού προγράμματός του και ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει δύο πυρηνικές βόμβες εντός ενός έτους, ανατρέποντας έτσι τις ως σήμερα αμερικανικές εκτιμήσεις ότι αυτό θα ήταν δυνατόν να γίνει μετά το 2013.

Είναι ενδιαφέρον ότι παράλληλα με την κακοφωνία για βόμβες, κυρώσεις και σχέδια επί χάρτου για βομβαρδισμό των ιρανικών εγκαταστάσεων που, υποτίθεται, επεξεργάζεται το Ισραήλ, συνεχίζεται η διπλωματική δραστηριότητα. Δύο 24ωρα μετά τη δήλωση του Πανέτα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με την Τουρκία και τη Βραζιλία με στόχο «να καταστρωθεί χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας» του περασμένου Μαΐου, η οποία προβλέπει τη μεταφορά στην Τουρκία και την εκεί μεταποίηση ποσοστού του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει σήμερα το Ιράν. Η συμφωνία καταγγέλθηκε από πολλούς Ευρωπαίους, σχολιάστηκε αρνητικά στο Κογκρέσο, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν τάχθηκε εναντίον της, γεγονός το οποίο προκάλεσε τις επικρίσεις του Ισραήλ. Ενωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι «προσβλέπει πάντοτε» σε επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης με τους Δυτικούς, αλλά δεν θα είναι έτοιμη να λάβει μέρος πριν από τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο πολλαπλασίασε τις φήμες ότι το Ιράν «θα κάνει νέα επίδειξη ισχύος στα μέσα του καλοκαιριού». («Le Figaro», 27/06).

Μοσχοβίτικα «παιχνίδια» χωρίς τους Ευρωπαίους
Oι ανακοινώσεις της Τεχεράνης ότι θα προωθήσει, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Βραζιλίας, τα σχέδια για μελλοντική εξαγωγή ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου προκάλεσαν τη θετική αντίδραση της Ρωσίας, η οποία – σημειωτέον- υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο η Μόσχα επιχειρεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε, την Τετάρτη, να αρχίσουν διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράν και της Ατομικής Επιτροπής του ΟΗΕ με στόχο την παροχή στο Ιράν «καθαρού» πλουτωνίου το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για «αθώους» αντιδραστήρες. Ρωσικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ήδη έγιναν επαφές με την Ατομική Επιτροπή του ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. «Ελπίζω ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί θετικά και ότι θα βοηθήσει ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στην Ιερουσαλήμ, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες στις οποίες, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το πρόβλημα του Ιράν, λέγουν ρωσικές πηγές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ρωσική πρόταση φαίνεται να αποκλείει από τις διαβουλεύσεις τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τρεις χώρες οι οποίες πήραν μέρος στις προηγούμενες συνομιλίες με το Ιράν. Η Ρωσία πιστεύει- και το έχει δηλώσει αυτό- ότι η Βρετανία «δεν έχει να προσφέρει (στις συνομιλίες) τίποτε διαφορετικό από ό,τι προωθεί η Ουάσιγκτον» και ότι η Γερμανία, όπως παρατήρησε ρωσική πηγή στον ΟΗΕ, δείχνει ενδιαφέρον μόνο αν και εφόσον εξασφαλίσει την ανάθεση της κατασκευής του «αθώου» αντιδραστήρα. Οσον αφορά τη Γαλλία, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη για διαβουλεύσεις με το Ιράν όσο το δυνατόν ταχύτερα, στο πλαίσιο πάντοτε της Ατομικής Επιτροπής του ΟΗΕ» έχοντας ως βάση τη συμφωνία Ιράν- Τουρκίας- Βραζιλίας. Και η Αγκυρα εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη ρωσική πρωτοβουλία, μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι οι διαβουλεύσεις «πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο» και υπενθύμισε ότι ο ιρανός πρόεδρος Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι «ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης» του προβλήματος.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube