Γενικά θέματα 30 Ιουλίου 2010

Αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων

Αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων

Αντι-αεροπορικά πυραυλικά συστήματα 300 εκατ. δολ., αγόρασε το Αζερμπαϊτζάν από τη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Αντι-αεροπορικά πυραυλικά συστήματα 300 εκατ. δολ., αγόρασε το Αζερμπαϊτζάν από τη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti. Εξαγορά που, εάν επαληθευτεί, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από έναν πρώην σοβιετικό δορυφόρο.

Εξαγορά που δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει ούτε η ρωσική Rosoboronexport, ούτε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι «ο στρατός ενισχύεται και θα συνεχίσει να ενισχύεται».

Όπως αναφέρει πάντως η Vedomosti, το Αζερμπαϊτζάν πιθανότατα προέβη σε αυτή την αγορά για να προασπίσει εαυτόν απέναντι σε ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο γειτονικό Ιράν, αλλά και σε μία επίδειξη ισχύος απέναντι στην Αρμενία (με την οποία παραμένει σε αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Μολονότι άλλωστε η Αρμενία αποτελεί παραδοσιακά στρατηγικό σύμμαχο της Ρωσίας, τα τελευταία χρόνια η Μόσχα αναπτύσσει στενότερους δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, επιζητώντας αυξημένη επιρροή στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube