REAL TIME |

Γενικά θέματα 6 Αυγούστου 2010

Οι ισραηλινές εταιρείες δεν εγκαταλείπουν την Τουρκία

The New York Times

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ισραηλινοί επιχειρηματίες, εδώ στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι –εξαγριωμένοι με την επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας– πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πολλά από τα πράγματα που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή, όπως οι υπολογιστές, τα κινητά και οι τηλεοράσεις τους, βασίζονται σε τεχνολογίες που προέρχονται από το Τελ Αβίβ. Για τον Μανάσε Καρμόν, πρόεδρο του Ισραηλινοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αυτή η άγνοια είναι ευλογία τόσο για τους μεν όσο και για τους δε.

«Οι Τούρκοι το βρίσκουν δύσκολο να μποϊκοτάρουν ισραηλινά αγαθά, γιατί απλούστατα δεν τα βρίσκουν στα σούπερ μάρκετ», μας λέει ο κ. Καρμόν. «Αλλά το λογισμικό που χρησιμοποιείται στην Τουρκία, είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα είτε για τα μηχανήματα των νοσοκομείων, σχεδιάζεται στο Ισραήλ. Αν λοιπόν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν μποϊκοτάζ, θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό».

Μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντο, στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι πολίτες, η Αγκυρα απαίτησε από το Τελ Αβίβ να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Επίσης, απαγόρευσε στα ισραηλινά μαχητικά να υπερίπτανται του τουρκικού εναέριου χώρου, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον ο κόσμος ταυτίζει τη ναζιστική σβάστικα με το αστέρι του Δαβίδ. Εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά του πρώην συμμάχου τους, οι Ισραηλινοί μείωσαν τα ταξίδια τους στην Τουρκία.

Στον τομέα της οικονομίας όμως, επικράτησε ο πραγματισμός. «Δεν υπάρχουν ισραηλινές εταιρείες που να εγκαταλείπουν την Τουρκία», λέει ο κ. Καρμόν και προσθέτει: «Οι δουλειές συνεχίζονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα και οι επενδύσεις αυξάνονται». Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επλήγησαν καθόλου οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Το πιο απτό ίσως παράδειγμα ήταν οι εκτεταμένες ακυρώσεις επισκέψεων Ισραηλινών τουριστών. Το πλήγμα για τον τουρκικό τουρισμό ενδεχομένως να φτάσει και τα 400 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αναλυτών. Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα δηλώνει ότι θα επανεξετάσει συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από το Ισραήλ.

Εντούτοις, ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, από το λογισμικό υπολογιστών μέχρι τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, δηλώνουν ότι δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τις πρόσφατες εξελίξεις. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συστήσει κοινοπραξίες με τουρκικές εταιρείες, οπότε η παρουσία τους είναι λίγο έως πολύ αόρατη. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι καμία από αυτές δεν ήθελε να αναφέρουμε την επωνυμία της στο παρόν άρθρο, ώστε να μην έχει επιπτώσεις στην εικόνα της.

Επισήμως, η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Ανεπισήμως, σύμφωνα με επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές, ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο λόγος που αποκρύπτεται είναι πολιτικός: οι ισραηλινές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν Τούρκους εταίρους τους ως καμουφλάζ για να πουλήσουν προϊόντα στον αραβικό κόσμο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις τουρκικές εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube