Γενικά θέματα 7 Αυγούστου 2010

Οι ρωσικές πυρκαγιές προβληματίζουν τις αγορές

Οι ρωσικές πυρκαγιές προβληματίζουν τις αγορές

Οι πυρκαγιες που κατακαίουν τη ρωσική ύπαιθρο δεν προβληματίζουν μόνον το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εντείνοντας τον πανικό που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνισταμένες μιας άκρως επικίνδυνης κατάστασης. Τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών σίτου παραμένουν σταθερά φέτος. Σε μελλοντική βάση, όμως, ο κίνδυνος
επανάληψης της μεγάλης επισιτιστικής κρίσης του 2008 δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO προειδοποίησε χθες ότι η άνοδος της τιμής του σιταριού ενδεχομένως να εγείρει προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.
«Η απόφαση (της Ρωσίας για αναστολή των εξαγωγών) αποτελεί στοιχείο αστάθειας για την αγορά σιτηρών, εγκυμονώντας τον κίνδυνο να διακοπεί προσωρινά το διεθνές εμπόριο σιτηρών», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO.
Οι τιμές του σιταριού υποχωρούσαν χθες οριακά, παρέμεναν όμως κοντά σε υψηλά δύο ετών, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, που πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές του σιταριού έχουν ενισχυθεί κατά 90%, ενώ αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών.
Από την άλλη πλευρά, παραμένουν 30% χαμηλότερα από τα υψηλά-ρεκόρ του Μαρτίου 2008. Παράλληλα, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα -παρόλο που συρρικνώνονται πολύ γρήγορα- και από τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες-παραγωγούς (ΗΠΑ, Αυστραλία ή Γαλλία) δεν αναμένονται προβλήματα στις σοδειές.
Υπάρχουν όμως λόγοι ανησυχίας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πανικού που επικρατεί σήμερα. Πρώτον, θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια για να καταφέρει η Ρωσία να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το θερινό καύσωνα και τις πυρκαγιές.
Δεύτερον, οι ανησυχίες έρχονται να επιστεγάσουν μια σταθερή τάση ανόδου των τιμών εμπορευμάτων, εν μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών στις αναδυόμενες οικονομίες. Τρίτον, η άνοδος της τιμής του σίτου μπορεί εύκολα να επηρεάσει και τις τιμές άλλων βασικών ειδών διατροφής.
Το 2008, τα επεισόδια εν μέσω τις επισιτιστικής κρίσης είχαν συμβεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Δύο χρόνια αργότερα ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος «Αφρική ή Λατινική Αμερική», να επωμισθούν το βάρος του πρόσφατου «πανικού» για ελλείψεις στην αγορά.
Naftemporiki

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube