Γενικά θέματα 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Νταγκεστάν

Οι Ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 10 φερόμενους ως αντάρτες, περιλαμβανομένου ενός που κατηγορείται ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που σχεδίασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, που κόστισε τη ζωή 40 ανθρώπων, είπαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

Οι Ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν πέντε φερόμενους ως ισλαμιστές εξτρεμιστές σε δύο επιχειρήσεις στο Νταγκεστάν, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή. Ανάμεσά τους ήταν ο «Ντμίτρι Ντανίλοφ, γεννημένος το 1969, που κατά τις πρώτες πληροφορίες, ήταν άριστος σκοπευτής και ειδικός στα εκρηκτικά στην οργάνωση του Βάγκαμποφ».

Οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την 21η Αυγούστου ότι σκότωσαν τον Μαγκομεντάλι Βάγκαμποφ, φερόμενο ως τον εγκέφαλο της διπλής επίθεσης από δύο γυναίκες σε ρόλο βομβιστριών αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, την 29η Μαρτίου, που προκάλεσαν το θάνατο 40 ανθρώπων και τους τραυματισμούς 100 και πλέον.

Πέντε ακόμα φερόμενοι ως ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο κρησφύγετό τους, ανακοίνωσε ο τοπικός σταθμός της FSB.

«Πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν σε διαμέρισμα ενός πενταόροφου κτιρίου», στη Ναλτσίκ, πρωτεύουσα της περιοχής Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, είπε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ένας εξ αυτών φέρεται να ήταν ο Αρσέν Χαμπίγιεφ, κατά την FSB επικεφαλής ενός πυρήνα που σχεδίαζε κι άλλες επιθέσεις.

Παρότι η περιοχή Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια θεωρείται πιο σταθερή από την περιφέρεια του Καυκάσου, ειδικά την Τσετσενία και το Νταγκεστάν, όπου δρουν ισλαμιστές αντάρτες, τα επεισόδια βίας κλιμακώνονται και σε αυτήν τους τελευταίους μήνες. Ένας άνδρας και η γυναίκα του, που εργάζονταν στην FSB, δολοφονήθηκαν πρόσφατα στην Τσεγκέμ, γνωστό τουριστικό θέρετρο, όπου έκαναν τις διακοπές τους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή.

kathimerini.gr (28/08/2010) με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube