Γενικά θέματα 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σάββας Ξηρός έστειλε την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ

Στην καταδίκη της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, προχώρησε χθες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, μετά την εκδίκαση της προσφυγής του ενός εκ των καταδικασθέντων, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν Σάββα Ξηρού.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο, θεωρεί ένοχη την Ελλάδα επειδή, στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού, που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας, επέδειξε ανεπαρκή φροντίδα και την υποχρεώνει να του καταβάλλει 1.000 ευρώ, για ηθική βλάβη.

Στο σκεπτικό της απόφασης, επικρίνονται οι ελληνικές δικαστικές αρχές, διότι απέρριψαν όλες τις αιτήσεις αναστολής της ποινής του, προκειμένου να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, αποφαινόμενες, όπως σημειώνεται, ως εξειδικευμένοι ιατροί και όχι ως δικαστές. Διατυπώνεται, όμως, η άποψη ότι, ο Σάββας Ξηρός έχει το δικαίωμα να υποβάλει εκ νέου, αίτηση αναστολής της ποινής του, για λόγους υγείας, εφόσον αυτή επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Για τις αρχές των φυλακών Κορυδαλλού, το Δικαστήριο εμφανίζεται πεπεισμένο, ότι επέδειξαν απροθυμία, να προσφέρουν εκείνες τις ιατρικές υπηρεσίες που έχει άμεση ανάγκη ο κρατούμενος ενώ σημειώνει ότι, οι ιατρικές υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν στις φυλακές δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες με εκείνες των νοσοκομείων. Οπως επίσης τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισης του ο Ξηρός,δεν είχε τέτοια ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, ώστε να μπορέσει να εκτίσει την ποινή του.

Το Δικαστήριο, τέλος, προβαίνει και σε μία σειρά υπενθυμίσεις προς το ελληνικό κράτος, σχετικά με τις υποχρεώσεις του έναντι κρατουμένων, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι:

Το κάθε κράτος έχει καθήκον να παρέχει ιατρική και άλλη φροντίδα σ’ έναν, διαπιστωμένα, άρρωστο κρατούμενο. Το κράτος, είναι, επίσης, υπεύθυνο, για την παροχή της απαραίτητης, ιατρικής, μηχανικής ή άλλης βοήθειας, στις περιπτώσεις κρατουμένων, όπου αυτό, εκ των πραγμάτων, επιβάλλεται.

Το κράτος έχει, τέλος, καθήκον, σε περιπτώσεις όπως του Σάββα Ξηρού, να προσαρμόσει ανάλογα, το περιβάλλον κράτησης του, ώστε να έχει την απαραίτητη ιατρική ή άλλη φροντίδα. Στην προσφυγή του ο Ξηρός, αφού είχε εκθέσει όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη του το 2002 και αφού περιέγραψε, με λεπτομέρειες τις βλάβες που υπέστη, εξαιτίας της έκρηξης της βόμβας στα χέρια του, περιγράφει, βήμα-βήμα, όλες τις δικαστικές προσπάθειες που έκανε, προκειμένου να πετύχει μία πεντάμηνη αναστολή της ποινής του, για να νοσηλευθεί σε ιατρικό κέντρο.

Η προσφυγή του συνοδεύονταν από ιατρικές γνωματεύσεις, που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του στον Κορυδαλλο, με βάση τις οποίες, διαπιστώνεται ότι διατρέχει κίνδυνο να υποστεί ολική τύφλωση, να επιδεινωθεί το σύνδρομο άσθματος από το οποίο πάσχει και να επιδεινωθεί περαιτέρω, η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που, όπως υποστηρίζει, βιώνει από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Σημείωνε ακόμη ότι, ποτέ δεν του προσφέρθηκε μηχανική ή άλλη βοήθεια, για να βελτιωθεί η κατάσταση του, ενώ εξακολουθεί να ζει μόνος στο κελί του, χωρίς καμία φροντίδα. Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι, με δεδομένη την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, η παράταση της κράτησης του, συνιστά βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.

Υποστήριξε ακόμη ότι, λόγω της ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας του, η κράτηση του χαρακτηρίζεται από έλλειψη νομιμότητας και κατηγορεί τις δικαστικές αρχές (που απέρριψαν όλες τις ενστάσεις του) για μεροληψία και για το γεγονός ότι, έκριναν με βάση τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και όχι με βάση την κατάσταση της υγείας του. Μέσω της προσφυγής, τέλος, υποβλήθηκαν και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τις ελληνικές αρχές, όπως: Ποιά ήταν η εξέλιξη της υγείας του κατά τη διάρκεια της κράτησης του;

Ποιά είναι η ιατρική περίθαλψη που του χορηγείται και αν υποβλήθηκε σε εγχείριση στα μάτια;. Αν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, το ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να μπορέσει να παράσχει στον προσφεύγοντα φροντίδα, για να αποφύγει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.
http://sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube