Προχωράει με σταθερά βήματα η αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας

Προχωράει με σταθερά βήματα η αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας
BDP'den tehlikeli özerklik oyunu

Μετά την αποχή από το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, που στους κυριώτερους νομούς έφθασε σε ποσοστά που αρχίζουν από το 50 και φθάνουν μέχρι και 93%, οι Κούρδοι προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα που θα τους οδηγήσουν στην αυτονομία.
Σήμερα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), δήλωσε σήμερα ότι οι γονείς των μαθητών του τουρκικού Κουρδιστάν προετοιμάζονται για μια άλλη αποχή. Τη φορά αυτή δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία την εβδομάδα από 20-25 Σεπτεμβρίου, ως πράξη διαμαρτυρίας για την έγκριση του νέου συντάγματος, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις άλλες εθνότητες.
Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος ζήτησε ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα προβλέπει πέμπτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Στην Τουρκία η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τέσσερις βαθμίδες: Κοινότητα, Δήμος, Επαρχία και Νομός, ενώ οι Κούρδοι ζητούν και πέμπτο βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα ο Ντεμιρτάς είπε τα εξής:
“Τώρα το διοικητικό σύστημα έχει τέσσερις βαθμίδες, την Κοινότητα, το Δήμο, την Επαρχία και το Νομός. Εμείς θέλουμε να προστεθεί και η Περιφέρεια. Αν προβλεφθεί η Διοίκηση της Περιφέρειας σε ένα νέο σύνταγμα, οι αρμοδιότητες και τα θέματα εκλογής του Περιφερειάρχη και των τοπικών βουλευτών θα καθοριστούν με νόμο.
Το υπάρχον σύνταγμα αναφέρει ότι στην Τουρκία υπάρχει ένα έθνος, μια εθνική ταυτότητα και μια γλώσσα. Αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας. Αναγνωρίζεται μόνο μια πίστη, μόνο ένα θρησκευτικό δόγμα, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι η Τουρκία είναι ένα πολυεθνικό κράτος του οποίου οι κάτοικοι πιστεύουν σε διάφορα δόγματα και θρησκείες. Όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν με ένα νέο σύνταγμα. Θα πρέπει να ιδρυθούν Περιφέρειες και η κάθε Περιφέρεια, αν το θέλει, θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τη δική της σημαία, δίπλα στην τουρκική.”
Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι ως πρώτο μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση, για να φέρει προς έγκριση ένα νέο σύνταγμα, το κόμμα θα ζητήσει από τους Κούρδους του τουρκικού Κουρδιστάν να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία την εβδομάδα 20-25 Σεπτεμβρίου, αφού η κουρδική γλώσσα στην ουσία συνεχίζει να είναι απαγορευμένη στην Τουρκία.
Πηγή: ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΧΑΜΠΕΡ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube