REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Νοεμβρίου 2010

Παρέμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Με μία παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας από την Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κάλεσε την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρωσία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν δρομολογήσει μία αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας» τόνισε ο κ. Παπούλιας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας» και πρόσθεσε ότι «με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.  Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία μας όσον αφορά στη διασύνδεση της χώρας σας με τον αγωγό IGB (Interconnector)».

Επιχειρηματολογώντας για την σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του πετρελαιαγωγού, ο κ. Παπούλιας προσπάθησε να κάμψει τις ενστάσεις που έχει η βουλγαρική πλευρά. Αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί δημοσίως στα προσκόμματα που δημιουργεί η Σόφια, τα οποία εμποδίζουν την έναρξη κατασκευής του δικτύου. «Ελπίζω τα σχέδιά μας και τα όνειρα μας να γίνουν σύντομα, πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος νωρίτερα την Τετάρτη συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπόικο Μπορίσοφ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Παπούλια στις ενστάσεις που διατυπώνονται ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα επιβαρύνει το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.

«Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει ν’ αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη».

Οι απόψεις αυτές του κ. Παπούλια ενδεχομένως έχουν αποδέκτες και στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

«Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργασθούμε ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να καταστεί βασικός κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα» κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον κ. Παρβάνοφ, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την εθνική θέση ότι στο Σκοπιανό «το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους. Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής. Υποστηρίζουμε μια και μοναδική ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «όσο τα Σκόπια επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Την Πέμπτη, ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κκ Μάξιμο και τον πρόεδρο της βουλγαρικής εθνοσυνέλευσης, συναντήσεις με τις οποίες θα ολοκληρώσει την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Σόφια. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=91212

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube