REAL TIME |

Γενικά θέματα , Γερμανία 11 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Αντίθετος με ένταξη Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είναι πολύ πιο αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με ό,τι έχει εκφράσει δημοσίως, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.

Μία χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε στην Χίλαρι Κλίντον, λίγο αφότου ανέλαβε το υπουργείο το 2009.

Αν η Γερμανία έπρεπε να αποφασίσει τώρα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η απάντηση θα ήταν όχι, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά έγραφα που δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ωστόσο, αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί σε πέντε ή έξι χρόνια, σημείωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είναι αρκετά σύγχρονη για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Γερμανία επισήμως συμβουλεύει την ύπαρξη μιας «προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία, παρά την πλήρη ένταξη. Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γκίντο Βεστερβέλε επιμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αποκλείουν κανένα αποτέλεσμα.

Η αμερικανική διπλωματία θεωρεί ότι αυτή η στάση της Γερμανίας μπορεί να στοχεύει στην ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube