REAL TIME |

Γενικά θέματα , Γερμανία 14 Ιανουαρίου 2011

Βεστερβέλε: Δεν κατανοούμε την απόφαση

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει «κατανόηση» για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».

«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ από τον ΄Ελληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προφανής ο συμβολισμός της απόφασης
Για «απόφαση ουσίας και προάσπισης του εθνικού συμφέροντος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφερθείς στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των αποζημιώσεων του Διστόμου.

«Είναι όμως προφανής και ο ισχυρός συμβολισμός αυτής της απόφασης και δείχνει πώς αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον και την αποφασιστικότητά μας να το υπηρετούμε», τόνισε.

Ερωτηθείς πάντως εάν η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να διερευνήσει τα περιθώρια για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας έναντι του ελληνικού κράτους, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για μεγάλο και σύνθετο θέμα.

Αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας
Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, στη δήλωση που έκανε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος εξέφρασε τη μη κατανόηση της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε «δεν κατανοεί» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου. Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρείται άσκηση πολιτικής πίεσης κατά της Ελλάδος, επειδή υπερασπίζεται τα συμφέροντα των υπηκόων της στη Χάγη, όπου προσέφυγε η ίδια η Γερμανία», τονίζει η ΟΕΚ Γερμανίας σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Γερμανίας καταλήγει με το ρητορικό ερώτημα: «Αρνείται η Γερμανία, η χώρα με τον προηγμένο νομικό πολιτισμό, στην Ελλάδα ως και το δικαίωμα της άμυνας»;http://www.real.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube