Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2011

Σύλληψη τούρκου δημοσιογράφου για συνωμοσία

Σύλληψη τούρκου δημοσιογράφου για συνωμοσία

Κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης απαγγέλθηκαν κατά του αντιπολιτευόμενου τούρκου δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και δύο συναδέλφων του, οι οποίοι και συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν χθες, όπως  μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Ο Σονέρ Γιαλτσίν, 45 ετών, συγγραφέας πολλών βιβλίων, σφοδρός επικριτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και κάτοχος του ιστότοπου Odatv.com και δύο εργαζόμενοι σε αυτόν, προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που αποφάσισε την απαγγελία κατηγοριών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο δεν διευκρινίζει το κατηγορητήριο, όμως άλλα άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον, του σχεδίου, που σύμφωνα με τις κατηγορίες, εξυφάνθηκε με στόχο να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση και την επέμβαση του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης, έχουν κατηγορηθεί για “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης”.

Ο Σονέρ Γιαλτσίν και τρεις ακόμη δημοσιογράφοι του Odatv.com συνελήφθησαν χθες. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανακριτική διαδικασία.

Η αντιπολίτευση και μέρος του τουρκικού Τύπου διαμαρτυρήθηκαν για τις συλλήψεις, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση.

“Ανησυχούμε σοβαρά για μία τάση εκφοβισμού των δημοσιογράφων στην Τουρκία, το μεταφέραμε απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΚΕΝΕΓΚΟΝ
Γιάννης Νάκος
  Σε σύλληψη μετέτρεψε η τουρκική δικαιοσύνη την προσωρινή κράτηση τριών δημοσιογράφων-συντελεστών της κεμαλιστικής αντίληψης ηλεκτρονικής εφημερίδας Odatv, η οποία έγινε στις 14 Φεβρουαρίου κατόπιν υποψιών ότι ενέχονται στην υπόθεση Εργκενεγκόν, δηλαδή στη συνωμοσία στρατιωτικών, επιχειρηματιών και άλλων κεμαλιστών να προκαλέσουν αναταραχή στην Τουρκία ώστε να καταστεί αναγκαία η ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν με «εθνοσωτήριο» πραξικόπημα που οι ίδιοι οργάνωναν.

Οι εν λόγω δημοσιογράφοι-συντελεστές είναι οι Σονέρ Γιαλτσίν, ιδιοκτήτης του Odatv, ο Μπαρίς Πεχλιβάν και ο Μπατίς Τερκόγλου ενώ ένας τέταρτος κρατηθείς, ο Αιχάν Μποζκιούρτ αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.

Πίσω από το σκεπτικό της σύλληψης είναι τα ενοχοποιητικά για τους τρεις έγγραφα τα οποία ανακαλύφθηκαν στο Odatv κατά την επιδρομή της αστυνομίας.

Τη μετατροπή διέταξε η εισαγγελέας Ζεκερίγια Εζ που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεγκόν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube