REAL TIME |

Το νομοσχέδιο του …παραλόγου;

Το νομοσχέδιο του …παραλόγου;

Το νομοσχέδιο του κ. Καστανίδη προκάλεσε πάμπολλα ερωτηματικά στους κόλπους της δημοκρατικής κοινωνίας για τους σκοπούς που εξυπηρετεί

Από το 24ο φύλλο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ
Το υπουργείο δικαιοσύνης έχει θέσει προς διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί θα ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας. Μόνο που ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, αποκλείονται από την ποινικοποίηση οι αρνητές της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής, αφού απαιτείται αναγνώριση των εγκλημάτων γενοκτονίας με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.
Άρα, αν περάσει το νομοσχέδιο αυτό ως έχει, θα δικάζονται όσοι αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί και θα …γίνονται βουλευτές και διάσημοι δημοσιογράφοι όσοι υβρίζουν τους νεκρούς του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Μήπως θα έπρεπε να πράξουν κάτι -και μάλιστα άμεσα- η ΠΟΕ και η Πόντιοι-Μικρασιάτες βουλευτές; Άλλωστε, ο υπουργός δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, είναι ποντιακής καταγωγής!
Το άρθρο, όπως παρατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης:
“Άρθρο 4
1. Όποιος δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή των εγκλημάτων που ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945 και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή το γενετήσιο προσανατολισμό κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη και χρηματική ποινή χιλίων έως τριών χιλιάδων (1.000 – 3.000) ευρώ.
2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται τα εγκλήματα αυτά να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.”
Η ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου δικαιοσύνης: www.ministryofjustice.gr

Για το θέμα δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:
“Ποινικοποίηση των ακραίων συμπεριφορών ρατσισμού, Της Φωτεινης Kαλλιρη:
“Σε νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, ποινικοποιώντας τις ακραίες συμπεριφορές εις βάρος μεταναστών. Με τις ρυθμίσεις που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Μαρτίου, θεσπίζεται ένα γενικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη νομική προστασία των προσώπων αυτών, ενώ προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 15.000 έως 150.000 ευρώ, και αναλογικές ποινές, που ξεκινούν από ένα και φθάνουν τα τρία έτη φυλάκισης. Eτσι, τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα ορισμένες πράξεις που διαπράττονται για λόγους ρατσισμού ή ξενοφοβίας, όπως:
. Η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας ατόμων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, των γενεαλογικών καταβολών, της θρησκείας ή της εθνικής καταγωγής.
. Η διάδοση, με κάθε μέσο, γραπτού υλικού, εικόνων ή άλλων στοιχείων που εκφράζουν ρατσισμό.
. Η δημόσια υπεράσπιση, η άρνηση ή η χονδροειδής υποτίμηση της σοβαρότητας εγκλημάτων γενοκτονίας. Επίσης, η υποκίνηση, η εκ προθέσεως συμμετοχή ή η προτροπή στη διάπραξη τέτοιων ενεργειών συνεπάγονται κυρώσεις.
Από την άλλη, εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.
Θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδηλώσεις ρατσισμού. Σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο, που ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο, τα νομικά πρόσωπα, οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές και θα πρέπει να περιλαμβάνουν χρηματικές ποινές ή και πρόστιμα.
Επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους αλλά και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον ομάδων ή προσώπων, αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ή κατ’ αποκλειστικότητα από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας κ.λπ.).

Επίσης, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου που σχετίζεται με το θέμα:

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ. ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
e-mail:info@poe.org.gr
www.poe.gr
Θεσσαλονίκη, 4-3-2011

Αρ.Πρ.:3811
Προς: Μ.Μ.Ε

Θέμα: Θέση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, για νομοσχέδιο ρατσισμού ξενοφοβίας – Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) με τα 392 σωματεία μέλη της, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, λαμβάνει μέρος ως έχει δικαίωμα και υποχρέωση από το καταστατικό της, στη δημόσια συζήτηση και διαβούλευση εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή, που αφορά την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Η Π.Ο.Ε. με επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη (την οποία και επισυνάπτουμε) ζητά στο άρθρο 4, του προς ψήφιση νομοσχεδίου, παράγραφος 2 , να προστεθούν και οι Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων στις πρόνοιες του σχετικού άρθρου, που αφορούν τον ποινικό κολασμό όσων εγκωμιάζουν την Γενοκτόνα αυτή πράξη εναντίον των λαών μας ή με κάθε τρόπο την αρνούνται και την αμφισβητούν.
Η Π.Ο.Ε. θα ζητήσει την συνεργασία και των άλλων εθνικοτοπικών ομοσπονδιών και κοινοτήτων, με στόχο την διαφύλαξη της εθνικής μνήμης των αδίκως γενοκτονηθέντων προγόνων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Παρχαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Γεωργιάδης, Δημοσιογράφος ΕΤ3

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube