Γενικά θέματα 16 Μαρτίου 2011

Τουρκική αλαζονεία προς την ΕΕ

της Ελίνας Γαληνού
Πάμε στα έξη χρόνια από τότε που η ΕΕ δέχτηκε το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και είναι γνωστό κυρίως σε όσους παρακολουθούν στενά το θέμα και δεν εθελοτυφλούν ή δεν διακατέχονται από φιλοτουρκικά αισθήματα, ότι η πρόοδός της στα συμφωνηθέντα, είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Δύσκολος και μακρινός ο δρόμος για πολλούς λόγους. Διαβάζοντας τις “Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες” του Νταβούτογλου, βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα όσον αφορά το θέμα…Ωστόσο, οι κοσμοθεωρίες δεν είναι ίσως η μόνη αιτία που μπορεί να εξηγήσει την μόνιμη αλαζονεία και αναξιοπιστία της Τουρκίας.

Με τα γεγονότα των τελευταίων ταραγμένων ημερών, τα τουρκικά αυτά “συμπτώματα”, βγήκαν ξανά στο προσκήνιο. Και δεν εννοούμε μόνο την επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Θράκη που θύμιζε επίσκεψη άρχοντα στην επαρχία της αυτοκρατορίας του. Ούτε ακόμα τις προκλητικές δηλώσεις προς τους αρμόδιους του ελληνικού Υπ. Εξ για το Αιγαίο. Επανερχόμαστε όμως στο θέμα της επανεισδοχής λαθρομεταναστών του οποίου τη συμφωνία κωλυσιεργεί να υπογράψει, επιχειρώντας να την συνδέσει με την κατάργηση βίζας τούρκων επισκεπτών προς την ΕΕ. Και στην οργισμένη στάση του Ερντογάν, όπου προ της “κακής” βαθμολογίας που του έδωσε η ΕΕ στην σχετική έκθεση προόδου της χώρας του, δεν δίστασε να αποκαλέσει την ευρωπαική αξιολόγηση “ανισόρροπη” και κατ΄επέκταση, τους ίδιους τους αξιολογητές της!
Ωσπου ήρθε και το ακατανόμαστο επεισόδιο στην Κύπρο, όταν ομάδα ευρωβουλευτών και ιερωμένων που επισκέφτηκαν ορισμένες περιοχές στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, κατέληξαν να συλληφθούν ως εγκληματίες ή κατάσκοποι. Και μάλιστα, δύο απ΄αυτούς στάλθηκαν στο στρατοδικείο, με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε “στρατιωτική ζώνη”! Ποιό ήταν το έγκλημά τους; Οτι επιλήφθηκαν ενός ζητήματος, για το οποίο είχε δεσμευτεί (προφορικά) ο ίδιος ο Ερντογάν το περασμένο Πάσχα, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Δεν έχουμε πάθει αμνησία. Θυμόμαστε ότι ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει η συντήρηση των μνημείων που αναφέρθηκαν σε έκθεση που του επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος,… το ταχύτερο δυνατόν. Και γι΄αυτόν τον λόγο μετέβη η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα κατεχόμενα, αλλά στην εκκλησία της Αγίας Αννης, τους έκοψαν το δρόμο. Μήπως ταράχτηκαν με την εμφάνιση του Αυξεντίου που η παρουσία του συνδέεται με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την επιστροφή της Αμμοχώστου;
Δεν τίθεται θέμα για το πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας. Το θέμα είναι να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι ποιό είναι το πραγματικό πρόσωπο της χώρας που συζητούν ακόμα να εντάξουν στην Ευρωπαική ομοσπονδία. Και αν έστω, οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα περνούν γι΄αυτούς στα ψιλά ως ζητήματα που αφορούν μονάχα Ελλάδα-Τουρκία, ας σταθούν γενικότερα στην τουρκική αλαζονεία, η οποία είτε προς Ελλάδα είτε προς Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού, δεν είναι ούτε αμελητέα ούτε ακίνδυνη. Διότι η Ευρώπη, πλήρωσε κάποτε ακριβά την ολιγωρία της προ του οθωμανικού επεκτατισμού και αν οι εποχές αυτές θεωρούνται πολύ ξέμακρες, τίποτα δεν αποκλείει την επανάληψη της Ιστορίας!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube