Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα – Σε τροχιά σύγκρουσης οι ΗΠΑ με την Τουρκία για τους S-400

Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα – Σε τροχιά σύγκρουσης οι ΗΠΑ με την Τουρκία για τους S-400
  • (Φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)
Δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον και ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε σύγκρουση με την Τουρκία προκάλεσε η υπογραφή της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι ήδη κατατέθηκε η προκαταβολή για το αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την υπογραφή των συμβολαίων.

Πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, αλλά και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν, η οποία «άφησε πικρή γεύση» στον Αμερικανό πρόεδρο. Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ υπογράμμισε ότι η αγορά των S-400 είναι ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στη διάσκεψη της Βαρσοβίας, για την αντιμετώπιση των «υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «μέγιστη ανησυχία», μιας και το συγκεκριμένο σύστημα δεν λειτουργεί με κανένα άλλο από τα οπλικά συστήματα των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Η Χέδερ Νάουερτ, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ζητήθηκε από την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά, ενώ δεν απάντησε και στο εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από τη μεριά του, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία αποφασίζει η ίδια σχετικά με την ανεξαρτησία της.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τις αρχές ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με την αμυντική βιομηχανία ή την άμυνά της, ή την ανεξάρτητη απόφασή της. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε οι ίδιοι τα μέτρα προστασίας και τα μέτρα ασφάλειας για να προστατέψουμε τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν και τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube