πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 24 Μαρτίου 2011

Εμμονή στο όνομα από τα Σκόπια

Εμμονή στο όνομα από τα Σκόπια

Με προσπάθεια πολιτικοποίησης της δικαστικής διαδικασίας για την ονομασία των Σκοπίων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προφορικής παρουσίασης των επιχειρημάτων της σκοπιανής πλευράς στο Δικαστήριο της Χάγης.

Οι Βρετανοί νομικοί παραστάτες της σκοπιανής κυβέρνησης επεχείρησαν να επαναφέρουν τη γνωστή επιχειρηματολογία για το «δικαίωμα» κάθε χώρας να επιλέγει το όνομά της, κάτι που κάθε άλλο, όμως, παρά αφορά την ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Η ουσία, εξάλλου, της διαφοράς για το όνομα αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία Νίμιτς και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας. Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου επέμεινε στην αρχή pacta sunt servanta (σ.σ.: οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται), μένοντας όμως μόνο στο πρώτο σκέλος του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου προβλέπει ότι η Ελλάδα δικαιούται να εμποδίσει την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον επιχειρηθεί να γίνει με διαφορετικό όνομα από το FYROM.

Αίτηση
Στο ΝΑΤΟ, όμως, όχι μόνο η αίτηση ένταξης αλλά και όλη η αλληλογραφία έχει υποβληθεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομικός σύμβουλος των Σκοπίων, καθηγητής Σ. Μέρφι, υποστήριξε ότι το ψήφισμα 817 του ΣΑ (το οποίο όρισε και την προσωρινή ονομασία βάσει της οποίας έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Εθνη η ΠΓΔΜ) ορίζει μεν προσωρινή ονομασία, αλλά… δεν απαγορεύει τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας».

Η επιχειρηματολογία την οποία έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διήμερο οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ είναι η αναμενόμενη και δεν έχει υπάρξει κάποια έκπληξη, όπως παρατηρούσαν ελληνικές πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την ελληνική πλευρά πριν υπάρξει ο δεύτερος γύρος των προφορικών καταθέσεων των εκπροσώπων των δύο χωρών, που θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου.
http://www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube