Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2011

Κροατία: Οι Κροάτες ενώπιον της ιστορίας τους

Κροατία: Οι Κροάτες ενώπιον της ιστορίας τους
NOVI LIST ΡΙΈΚΑ 

Η καταδίκη του πρώην Στρατηγού Γκοτόβινα για εγκλήματα πολέμου, στις 15 Απριλίου, έγινε πολύ άσχημα δεκτή από ένα λαό που τον θεωρεί ήρωα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 

Αλλά αυτή η απόφαση είναι επίσης μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι συνέβη, γράφει μια αρθρογράφος, η Σάνια Μόντρικ στην κροατική εφημερίδα NOVI LIST ΡΙΈΚΑ. 

Η κακή είδηση ​​που έφθασε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) βρήκε την κυβέρνηση της Κροατίας απροετοίμαστη, κλεισμένη εντός των θυρών και προστατευόμενη από την αστυνομία, και προφανώς έκπληκτη από την ετυμηγορία. 

Οι στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε 25 και 18 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» του 1995. 
Αυτή η επιχείρηση επέτρεψε στις κροατικές δυνάμεις να επανακτήσουν τον έλεγχο του θύλακα της Κράινας (στα νότια της χώρας).
324 Σέρβοι σκοτώθηκαν και 90.000 άλλοι αναγκάστηκαν σε φυγή, σύμφωνα με το ΔΔΧ.
Από νομική και πολιτική άποψη, αυτή η ετυμηγορία θα προκαλέσει ερμηνείες τόσο διαφορετικές όσο αντιφατικές, αλλά ο επίλογος θα γίνει γνωστός μετά την έφεση που αποφάσισαν να ασκήσουν οι στρατηγοί. 
Μέχρι τότε, τρία πράγματα πρέπει να υπενθυμισθούν στη κροατική κοινή γνώμη που βράζει επειδή θεωρεί την ετυμηγορία άδικη και ταπεινωτική.
Η Χάγη νομιμοποιεί τον πόλεμο έναντι της σερβικής κατοχής
Πρώτον, το ΔΔΧ δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα του πολέμου κατά της σερβικής κατοχής και της επιχείρησης «Καταιγίδα» η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του ενός τρίτου του κροατικού εδάφους. 
Συνεπώς, το ΔΔΧ στέρησε επιχειρημάτων όσους υποστήριζαν ότι Χάγη ήταν η σκηνή μιας συνωμοσίας κατά της Κροατίας, η οποία αμφισβητούσε το νόμιμο δικαίωμα του λαού να αμυνθεί.
Δεύτερον, το ΔΔΧ με κανένα τρόπο δεν αμφισβήτησε τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία συνέπεσε με την ένοπλη επίθεση των δυνάμεων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την εξέγερση ενός τμήματος του σερβικού πληθυσμού. 
Το Δικαστήριο, σε καμία περίπτωση, έστω και έμμεσα, δεν άφησε να εννοηθεί ότι το κροατικό κράτος ιδρύθηκε με εγκληματικό τρόπο.
Ένοχοι για εθελοτυφλία
Τρίτον, οι στρατηγοί δεν καταδικάστηκαν επειδή διαχείρησαν αυτή την επιχείρηση ως διοικητές των στρατευμάτων.
Καταδικάστηκαν επειδή έκλεισαν τα μάτια τους για εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων πολιτών.
Καταδικάστηκαν για την αποτυχία αποτροπής των εν λόγω εγκλημάτων και επειδή δεν απέλυσαν από τα στρατεύματα τους όσους είχαν μπει στον πειρασμό να κάψουν τα σπίτια, να σκοτώνουν τους ηλικιωμένους και να λεηλατήσουν τις περιουσίες τους. 
Αν είχαν δεχτεί αυτό το απαραίτητο μέρος της ευθύνης του κάθε διοικητή του πολέμου, δεν θα είχαν καταδικαστεί – ούτε δικαστεί εξάλλου.
Αυτές οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές, λόγω της αρχής της ισότητας, αλλά και από σεβασμό για την εθνική ιστορία. 
Είναι επίσης σημαντικές για να τεθεί τέρμα στο επιχείρημα ότι η καταδίκη της Δημοκρατίας της Κροατίας για έγκλημα πολέμου θεωρείται αυτόματα μια αντικροατική πράξη.

PressEurop.eu                        NOVI LIST ΡΙΈΚΑ       20 Απριλίου 2011 

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube