Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2011

Αν δεν ήταν η ΕΛΔΥΚ, η Λευκωσία θα ήταν κατεχόμενη

Ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, δήλωσε χθες ότι «εάν η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) δεν βρισκόταν στη θέση που βρισκόταν και εάν δεν πολεμούσε όπως πολέμησε με σθένος και με αυταπάρνηση, σήμερα η Λευκωσία θα ήταν κατεχόμενη και αυτή είναι η αλήθεια».Κατά την επίσκεψή του, στο στρατόπεδο «Ανδρέα Ζάκου» της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτά τα γεγονότα τα έχουμε ζήσει, δεν μπορεί κανείς να μας διαψεύσει, επομένως όλοι εμείς θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι εκείνων εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν».


«Αν και εφόσον η Τουρκία ανοίξει ξανά, για δεύτερη φορά, την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε έτοιμοι όλοι, Εθνική Φρουρά και ΕΛΔΥΚ, να πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της πατρίδας μας», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες και εκφράζοντας τις ευχές του, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «εσείς οι νεότεροι φέρετε μια βαριά κληρονομιά, επειδή κάποιοι συνάδελφοί σας προηγουμένως έτυχε να υπηρετούν τον Ιούλιο του 1974, τον μαύρο εκείνο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Τούρκου κατακτητή και πολέμησαν με σθένος, με την τιμή της Ελλάδας, με την τιμή και την αξιοπρέπεια προσωπική και για την Κύπρο μας και έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα για κλείσιμο κάποιων φυλακίων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή της Λεύκας καθώς και για αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η λέξη «κλείσιμο» φυλακίων δεν ισχύει «και είναι λάθος να αναφερόμαστε σε κλείσιμο φυλακίων, διότι τα φυλάκια δεν κλείνουν, θεωρούμε ότι τα φυλάκια είναι σε ενέργεια αλλά απλά έχουμε αλλάξει το σύστημα επιτήρησής τους κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός».

Πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα, μια περιοχή μπορεί να επιτηρείται από ένα φυλάκιο με τη μέθοδο της μηχανοκίνητης περιπολίας ή ακόμη και της πεζής περιπολίας και η εκ περιτροπής επάνδρωση του φυλακίου εάν και εφόσον κριθεί σκόπιμο από την περίπολο, επομένως πρόκειται για μια νέα τακτική επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός». «Δεν υπάρχει θέμα για κλείσιμο φυλακίων», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον εκτιμά ότι με την αναδιοργάνωση έχει γίνει καλύτερος σχεδιασμός για την επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «αυτός ο νέος τρόπος επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός έχει εφαρμοστεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και έχει γίνει με σκοπό και στόχο να εξοικονομήσουμε προσωπικό ούτως ώστε να ενισχύσουμε τις μονάδες στα μετόπισθεν ή ακόμη και εγγύς της γραμμής κατάπαυσης του πυρός για να υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα και δύναμη αποτροπής σε ό,τι αφορά την επέμβαση».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος διαψεύδει τα όσα λέγονται για έλλειψη προσωπικού στην Εθνική Φρουρά, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτή τη στιγμή με το νέο τρόπο επιτήρησης που έχει εφαρμοστεί δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε λειψανδρία, παρόλο που εάν είχαμε ακόμη τόσους όσους έχουμε, θα ήταν καλύτερα, διότι δεν μπορεί κανένας να πει ότι είναι αυτάρκης (η Εθνική Φρουρά) με αυτά που έχει και αν είχαμε περισσότερους (άνδρες) θα ήταν καλύτερα, αλλά με τη συγκρότηση της νέας δομής της Εθνικής Φρουράς είμαστε ικανοποιημένοι».

Επί παραδείγματι, συνέχισε ο κ. Παπακώστας, «έχουν κλείσει μερικές μονάδες διοικητικής μέριμνας στα μετόπισθεν, οι οποίες ήταν αχρείαστες και σπαταλούσαν προσωπικό και τώρα έχουν συγκεντρωθεί μονάδες σε μεγαλύτερα στρατόπεδα έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα η εκπαίδευση για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα να είναι τέτοια που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την όποια εχθρική επιβουλή».

«Νοικοκύρεμα οι αλλαγές»

Ο Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ως «νοικοκύρεμα» τις μερικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Εθνική Φρουρά, «αλλά τίποτα περισσότερο».

Οπως είπε ο κ. Παπακώστας, «ούτε ετοιμαζόμαστε για πόλεμο ούτε για οτιδήποτε άλλο και μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν γίνεται η εκλέπτυνση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ας το πω έτσι, η νέα μέθοδος δηλαδή επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός».

«Τα βασικά παρατηρητήρια υπάρχουν και θα υπάρχουν», κατέστησε σαφές ο Υπουργός Αμυνας, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσον συντρέχει λόγος ανησυχίας, απάντησε ότι «κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει και αυτοί όλοι που καμιά φορά, κοινοτάρχες και άλλοι, μας εκφράζουν ανησυχίες και διαμαρτύρονται, όταν τους εξηγήσουμε πώς είναι η πραγματικότητα το καταλαβαίνουν, ότι δηλαδή δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τους τα έχουν μεταφέρει ή όπως τα βλέπουν οι ίδιοι».

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «ο καθένας είναι με τη δουλειά του, ο γιατρός με τα ιατρικά του, ο στρατιωτικός με τα στρατιωτικά του και οι κοινοτάρχες με τα δικά τους».
Διευκρίνισε πως «το λέω αυτό το πράγμα, με την έννοια δηλαδή ότι αυτές οι εισηγήσεις δεν είναι εισηγήσεις δικές μου αλλά των επαγγελματιών, είναι εισηγήσεις του ΓΕΕΦ και ο ίδιος ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης έθεσε το νέο σύστημα επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός».

€30 εκ. ετησίως το κόστος για μείωση της θητείας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Παπακώστας είπε ότι «οι στρατιώτες εξ Ελλάδας που υπηρετούν εδώ κάνουν 9μηνη θητεία και ο ελληνικός στρατός έχει 9μηνη θητεία» και διερωτήθηκε «γιατί να μη μειώσουμε κι εμείς τη θητεία των στρατιωτών μας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να ισχύουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και μια βασική προϋπόθεση ήταν να γίνει η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, να ξέρουμε τι έχουμε ενώπιόν μας, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας και μια δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι η πρόσληψη συμβασιούχου προσωπικού έτσι ώστε να συμπληρώσουμε τις ανάγκες μας».

Ερωτηθείς εάν θα γίνει αυτό, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτό για να γίνει χρειάζεται εκατομμύρια και σε πολύ γενικές γραμμές μιλούμε για ένα ποσό γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μείωση της θητείας μας».

«Τα χρήματα αυτά υπάρχουν; Μέσα σε αυτό το κλίμα της οικονομικής κρίσης; Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία ο κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να τα θέτει», είπε ο κ. Παπακώστας.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον τα 30 εκατομμύρια ευρώ «είναι για την πρόσληψη των συμβασιούχων», ο Υπουργός Άμυνας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα «θα χρειαζόμαστε κάθε χρόνο και δεν είναι μόνο μια φορά 30 εκατομμύρια ευρώ».

Τον Υπουργό Άμυνας συνόδευε κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Πέτρος Τσαλικίδης.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/376110 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube