Ισραήλ , Παλαιστίνη 1 Μαΐου 2011

Ισραήλ: Διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης στην Παλαιστινιακή Αρχή

Την αναστολή της μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή μιας μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ του κινήματος Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς. Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε ότι έδωσε εντολή για την αναβολή μιας προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης που ήταν αφιερωμένη στη μεταφορά φόρων οφειλόμενων στην Παλαιστινιακή Αρχή που παρακρατούνταν από το Ισραήλ.

«Ζήτησα την αναβολή της συνάντησης με τους Παλαιστίνιους κατά την οποία θα ορίζαμε τους πόρους που θα μεταφέραμε στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο των συμφωνιών μας», δήλωσε ο Στάινιτς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Κατά τη συνάντηση αυτή οι εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών αναμένετο να επικυρώσουν τη μεταφορά στην Παλαιστινιακή Αρχή ποσού 300 εκατομμυρίων σέκελ (59,6 εκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.
«Παρακρατούμε τους φόρους αυτούς για τους Παλαιστίνιους. Ο πρόεδρος Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) και ο (πρωθυπουργός) Σαλάμ Φαγιάντ πρέπει να αποδείξουν ότι οι πόροι αυτοί δεν θα τροφοδοτήσουν ένα κοινό ταμείο στην κυβέρνηση που θέλουν να σχηματίσουν με τη Χαμάς», τόνισε.
Σύμφωνα με τις οικονομικές παραμέτρους των συμφωνιών του ‘Οσλο (1993), το Ισραήλ καταβάλλει στην Παλαιστινιακή Αρχή τους φόρους που επιβάλλει για λογαριασμό της τελευταίας στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών του Ισραήλ και έχουν προορισμό τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Οι πόροι αυτοί που ανέρχονται στο ποσό των 3,5 έως 5 δισεκατομμυρίων σέκελ (700 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ) ετησίως αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Δεν τίθεται θέμα για εμάς ένα κοινό (παλαιστινιακό) ταμείο για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική δράση της Χαμάς, κυρίως τις αγορές ρουκετών. Εμείς θέλουμε να καθοριστεί ότι θα υπάρχουν δύο χωριστά ταμεία», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τη Γεντιότ Αχρονότ, ο υπουργός Οικονομικών έλαβε την απόφαση αυτή ύστερα από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube