Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς «Κυπριακό»

Δημοσιεύτηκε στις

Του Μάριου Ευρυβιάδη
Εάν το στρατηγικό ζητούμενο για την κυβέρνηση Χριστόφια και των κομμάτων εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι μια «λύση χωρίς Κυπριακό», αυτή δεν νοείται με την παραμονή έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη στην Κύπρο και συνεπώς δεν νοείται με τη συνέχιση, υπό οποιασδήποτε μορφής παρεμβατικών δικαιωμάτων ξένων κρατών στην Κύπρο. Η όποια έκπτωση στο ζήτημα αυτό θα σημαίνει «λύση» με «Κυπριακό», δηλαδή με ένα καθεστώς στο οποίο θα ενυπάρχουν «νομιμοποιημένες» από διεθνείςθεσμούς αλλά και από τον Κυπριακό λαό όλες εκείνες οι συνθήκες που ανά πάσα στιγμή είτε για εσωτερικούς λόγους, προβοκατόρικους ή μη, ή διότι το επιβάλλουν διεθνείς συγκυρίες, προβοκατόρικες ή μη, θα οδηγήσουν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις, ακόμη και σε πόλεμο.

Μια «λύση» λοιπόν χωρίς «Κυπριακό», επιβάλλει την απουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων καθώς επίσης καμία διεθνή δουλεία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι μια τέτοια θέση ανέφικτη και εξωπραγματική; Να είναι, επιμένουν επί χρόνια στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολιτικοί ταγοί της Κύπρου. Γι’ αυτούς η Κύπρος, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και σήμερα μέλος της ΕΕ, είναι καταδικασμένο να λειτουργεί υπό ένα καθεστώς δουλείας, συνεπώς και εκβιασμού στο διηνεκές, διότι αυτό επιβάλλει σε τελική ανάλυση η ισχύς της Τουρκίας και οι διεθνείς πλάτες που διαθέτει η Άγκυρα.

Και όμως η ιστορική εμπειρία κάθε άλλο παρά δικαιώνει εκείνους τους πολιτικούς ταγούς της Κύπρου που υιοθετούν μια «ρεαλιστική προσαρμογή» στα δεδομένα της τουρκικής ισχύος.

Αναλογιστείτε πόσοι πόλεμοι έλαβαν χώρα από το 1945 μέχρι τις μέρες μας; Κορέα (1950), τρείς Ινδοπικαστανικοί (1961, 1965, 1971), ένας σινο-ινδικός (1962), τρεις αραβοϊσραηλινοί (1956, 1967, 1973), Ιράκ – Ιράν (1980-88), Λίβανος (1982), Ιράκ-Κουβέιτ (1990-91), Ινδοκίνα (Βιετνάμ-Καμπότζη 1978, Κίνα-Βιετνάμ 1979). Σε κανένα δεν άλλαξαν σύνορα ούτε επιβλήθηκε κανένα αυθαίρετο καθεστώς. Ακόμη και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας (1991-1995) τα εξωτερικά σύνορα δεν άλλαξαν, ενώ η περίπτωση του Κόσοβου παραμένει αιωρούμενη.

Από το 1945 και μετά, το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει μια δύναμη κατοχής είναι η εκεχειρία και μια γραμμή αντιπαράθεσης. Αυτό συμβαίνει σ’ όλο το μέτωπο της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Αυτό συνέβη και με τις επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο μέχρι που το Ισραήλ εξαναγκάσθηκε να αποσύρει όλα τα κατοχικά στρατεύματα το 2000 εκτός μιας μικρής περιοχής όπου το ζητούμενο είναι η ακριβής γραμμή οριοθέτησης. Αυτό συνέβη και με τα στρατεύματα της Συρίας. Έφυγαν και αυτά το 2005 κατόπιν αφόρητων πιέσεων (ήταν εκεί από το 1975), όπως συνέβη πέντε χρόνια πριν με αυτά του Ισραήλ (που ήταν εκεί από το 1982). Το Ισραήλ έφυγε και από την Γάζα. Ίσως επανέλθει. Αλλά θα ξαναφύγει. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Υψώματα του Γκολάν. Θα φύγουν και από εκεί οι Ισραηλινοί όπως έφυγαν και από το Σινά (δυο φορές, όχι μία).

Στον χώρο της Μέσης Ανατολής απομένει η Δυτική Όχθη. Εκεί υπάρχει πρόβλημα διότι πάμε πίσω στον πόλεμο του 1948-49. Υπογραμμίζεται ότι τη Δυτική Όχθη μέχρι το 1967 την κατείχε παράνομα η Ιορδανία, της οποίας η κατοχή δεν αναγνωρίσθηκε από κανέναν. Όπως δεν αναγνωρίζεται αυτή του Ισραήλ σήμερα. Εκεί θα υπάρξει ένας συμβιβασμός. Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μια θέση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και θα κλιμακωθεί εάν η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει σε ανακήρυξη κράτους στην κατεχόμενη περιοχή. Η ανακήρυξη τέτοιου κράτους νομιμοποιείται και λόγω του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947 βάσει του οποίου νομιμοποιείται και η ύπαρξη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα.

Η θέση της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στην Κύπρο είναι ανέφικτη ακριβώς διότι είναι παράνομη και διεθνώς μη αποδεκτή. Συνεχίζει να υφίσταται όχι λόγω της ισχύος της Τουρκίας και της στήριξής της από τους γνωστούς πατρόνες της. Υφίσταται διότι για μια σειρά από λόγους Λευκωσία και Αθήνα «επέλεξαν» μια κατευναστική στρατηγική έναντι της Άγκυρας, η οποία ελαχιστοποιεί το κόστος της τουρκικής κατοχής και επιτρέπει στην τελευταία να παραμένει στην Κύπρο.

Η «κυπριακής ιδιοκτησίας» συνομιλίες στην Κύπρο, νομοτελειακά θα καταρρεύσουν διότι θα συγκρουσθούν με το ζήτημα της ασφάλειας, ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα απαιτεί και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τελευταίο δείγμα γραφής της νοοτροπίας αυτής και συνταγή για το μέλλον υπήρξε η φασίζουσα και εκτός εαυτού συμπεριφορά του ισλαμιστή Νταβούτογλου στην πρόσφατη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και ΝΑΤΟ όταν του παρατηρήθηκε ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι η Τουρκία ως μη μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις της.

Εάν η Λευκωσία δεν επιθυμεί «λύση με Κυπριακό» θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη την προπαγανδιστική της δεινότητα σε όλους τους διεθνείς φορείς και θεσμούς για να καταδείξει τις επιδρομικές και επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας. Σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η μη αποδοχή του όποιου καθεστώτος εγγυήσεων. Το καθεστώς αυτό πρέπει να τυγχάνει αμφισβήτησης συνεχώς.

Όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα σε Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου πέρασε Ψήφισμα που αμφισβητεί την εγκυρότητα της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Είναι ακριβώς αυτή τη Συνθήκη που επικαλείται συνεχώς η Άγκυρα για να δικαιολογεί την κατοχική της παρουσία και μια λύση που να έχει ως περιεχόμενό της, το «Κυπριακό».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 01/05/2011

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική21 λεπτά πριν

Δημοσίευμα στην TAZ δημιουργεί θέμα για τις νησίδες στον Έβρο

Aναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ Forensis που δείχνει «πως πρόσφυγες γίνονται θύματα των ανεπίλυτων συνοριακών διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Λουκάς Κατσώνης στους Leaders: «Αν τολμήσει ο Ερντογάν, θα χάσει»

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.1.2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης αναλύει τι σηματοδοτεί...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο για τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η Τουρκία στρέφεται προς την αυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι...

Απόψεις3 ώρες πριν

Αναβάπτισμα Μητσοτάκη με… απεταξάμην τον σατανά! Νέα αποκήρυξη της Woke ατζέντας και επαναφορά στα δύο φύλα – Με λένε Ρίζο και όπως τα θέλω τα γυρίζω

Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό...

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Ένα ταξίδι γεύσεων από τη Μικρά Ασία στη Δράμα

Στην κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, στο Παρανέστι Δράμας, η ιστορία της Μικράς Ασίας ζωντανεύει μέσα από μία συνταγή

Δημοφιλή