Γενικά θέματα
Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς «Κυπριακό»
Του Μάριου Ευρυβιάδη
Εάν το στρατηγικό ζητούμενο για την κυβέρνηση Χριστόφια και των κομμάτων εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι μια «λύση χωρίς Κυπριακό», αυτή δεν νοείται με την παραμονή έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη στην Κύπρο και συνεπώς δεν νοείται με τη συνέχιση, υπό οποιασδήποτε μορφής παρεμβατικών δικαιωμάτων ξένων κρατών στην Κύπρο. Η όποια έκπτωση στο ζήτημα αυτό θα σημαίνει «λύση» με «Κυπριακό», δηλαδή με ένα καθεστώς στο οποίο θα ενυπάρχουν «νομιμοποιημένες» από διεθνείςθεσμούς αλλά και από τον Κυπριακό λαό όλες εκείνες οι συνθήκες που ανά πάσα στιγμή είτε για εσωτερικούς λόγους, προβοκατόρικους ή μη, ή διότι το επιβάλλουν διεθνείς συγκυρίες, προβοκατόρικες ή μη, θα οδηγήσουν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις, ακόμη και σε πόλεμο.
Μια «λύση» λοιπόν χωρίς «Κυπριακό», επιβάλλει την απουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων καθώς επίσης καμία διεθνή δουλεία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι μια τέτοια θέση ανέφικτη και εξωπραγματική; Να είναι, επιμένουν επί χρόνια στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολιτικοί ταγοί της Κύπρου. Γι’ αυτούς η Κύπρος, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και σήμερα μέλος της ΕΕ, είναι καταδικασμένο να λειτουργεί υπό ένα καθεστώς δουλείας, συνεπώς και εκβιασμού στο διηνεκές, διότι αυτό επιβάλλει σε τελική ανάλυση η ισχύς της Τουρκίας και οι διεθνείς πλάτες που διαθέτει η Άγκυρα.
Και όμως η ιστορική εμπειρία κάθε άλλο παρά δικαιώνει εκείνους τους πολιτικούς ταγούς της Κύπρου που υιοθετούν μια «ρεαλιστική προσαρμογή» στα δεδομένα της τουρκικής ισχύος.
Αναλογιστείτε πόσοι πόλεμοι έλαβαν χώρα από το 1945 μέχρι τις μέρες μας; Κορέα (1950), τρείς Ινδοπικαστανικοί (1961, 1965, 1971), ένας σινο-ινδικός (1962), τρεις αραβοϊσραηλινοί (1956, 1967, 1973), Ιράκ – Ιράν (1980-88), Λίβανος (1982), Ιράκ-Κουβέιτ (1990-91), Ινδοκίνα (Βιετνάμ-Καμπότζη 1978, Κίνα-Βιετνάμ 1979). Σε κανένα δεν άλλαξαν σύνορα ούτε επιβλήθηκε κανένα αυθαίρετο καθεστώς. Ακόμη και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας (1991-1995) τα εξωτερικά σύνορα δεν άλλαξαν, ενώ η περίπτωση του Κόσοβου παραμένει αιωρούμενη.
Από το 1945 και μετά, το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει μια δύναμη κατοχής είναι η εκεχειρία και μια γραμμή αντιπαράθεσης. Αυτό συμβαίνει σ’ όλο το μέτωπο της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Αυτό συνέβη και με τις επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο μέχρι που το Ισραήλ εξαναγκάσθηκε να αποσύρει όλα τα κατοχικά στρατεύματα το 2000 εκτός μιας μικρής περιοχής όπου το ζητούμενο είναι η ακριβής γραμμή οριοθέτησης. Αυτό συνέβη και με τα στρατεύματα της Συρίας. Έφυγαν και αυτά το 2005 κατόπιν αφόρητων πιέσεων (ήταν εκεί από το 1975), όπως συνέβη πέντε χρόνια πριν με αυτά του Ισραήλ (που ήταν εκεί από το 1982). Το Ισραήλ έφυγε και από την Γάζα. Ίσως επανέλθει. Αλλά θα ξαναφύγει. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Υψώματα του Γκολάν. Θα φύγουν και από εκεί οι Ισραηλινοί όπως έφυγαν και από το Σινά (δυο φορές, όχι μία).
Στον χώρο της Μέσης Ανατολής απομένει η Δυτική Όχθη. Εκεί υπάρχει πρόβλημα διότι πάμε πίσω στον πόλεμο του 1948-49. Υπογραμμίζεται ότι τη Δυτική Όχθη μέχρι το 1967 την κατείχε παράνομα η Ιορδανία, της οποίας η κατοχή δεν αναγνωρίσθηκε από κανέναν. Όπως δεν αναγνωρίζεται αυτή του Ισραήλ σήμερα. Εκεί θα υπάρξει ένας συμβιβασμός. Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μια θέση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και θα κλιμακωθεί εάν η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει σε ανακήρυξη κράτους στην κατεχόμενη περιοχή. Η ανακήρυξη τέτοιου κράτους νομιμοποιείται και λόγω του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947 βάσει του οποίου νομιμοποιείται και η ύπαρξη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα.
Η θέση της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στην Κύπρο είναι ανέφικτη ακριβώς διότι είναι παράνομη και διεθνώς μη αποδεκτή. Συνεχίζει να υφίσταται όχι λόγω της ισχύος της Τουρκίας και της στήριξής της από τους γνωστούς πατρόνες της. Υφίσταται διότι για μια σειρά από λόγους Λευκωσία και Αθήνα «επέλεξαν» μια κατευναστική στρατηγική έναντι της Άγκυρας, η οποία ελαχιστοποιεί το κόστος της τουρκικής κατοχής και επιτρέπει στην τελευταία να παραμένει στην Κύπρο.
Η «κυπριακής ιδιοκτησίας» συνομιλίες στην Κύπρο, νομοτελειακά θα καταρρεύσουν διότι θα συγκρουσθούν με το ζήτημα της ασφάλειας, ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα απαιτεί και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τελευταίο δείγμα γραφής της νοοτροπίας αυτής και συνταγή για το μέλλον υπήρξε η φασίζουσα και εκτός εαυτού συμπεριφορά του ισλαμιστή Νταβούτογλου στην πρόσφατη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και ΝΑΤΟ όταν του παρατηρήθηκε ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι η Τουρκία ως μη μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις της.
Εάν η Λευκωσία δεν επιθυμεί «λύση με Κυπριακό» θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη την προπαγανδιστική της δεινότητα σε όλους τους διεθνείς φορείς και θεσμούς για να καταδείξει τις επιδρομικές και επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας. Σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η μη αποδοχή του όποιου καθεστώτος εγγυήσεων. Το καθεστώς αυτό πρέπει να τυγχάνει αμφισβήτησης συνεχώς.
Όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα σε Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου πέρασε Ψήφισμα που αμφισβητεί την εγκυρότητα της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Είναι ακριβώς αυτή τη Συνθήκη που επικαλείται συνεχώς η Άγκυρα για να δικαιολογεί την κατοχική της παρουσία και μια λύση που να έχει ως περιεχόμενό της, το «Κυπριακό».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 01/05/2011
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας