Γενικά θέματα 5 Μαΐου 2011

Αποκλείει η κυβέρνηση την ΑΟΖ µε την Τουρκία -Δ. Δρούτσας: Αρκεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Η κυβέρνηση ούτε συζητά ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ µε την Τουρκία, ξεκαθάρισε χθες για πρώτη φορά δηµοσίως ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, υπογραµµίζοντας ότι µιατέτοια κίνηση δεν θα προσέφερε κανένα επιπλέον όφελος ως προς το δικαίωµα εκµετάλλευσης φυσικού πλούτου, ενώ επιτέθηκε στην αξιωµατική αντιπολίτευση που πρωτοστατεί στο να εµφανίσει το θέµα ως πανάκεια.«Οταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι διερευνητικές επαφές µε την Τουρκία, η ΑΟΖ δεν ήταν της µόδας. Γιατί ξαφνικά έγινε τηςµόδας; Ούτε υποτιµώ, ούτε υποβαθµίζω την έννοιά της, αλλάη οριοθέτηση ΑΟΖ δεν έχει καµία σχέση µε την εκµετάλλευση του ορυκτού πλούτου», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών µιλώντας σε µικρή οµάδα δηµοσιογράφων.
Κατέστησε σαφές ότι στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας δεν συζητείται η ΑΟΖ «όχι επειδή φοβόµαστε», όπως είπε, «αλλά γιατί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αρκεί για την εκµετάλλευση του φυσικού πλούτου. Στην περιοχή της Μεσογείου το εύρος της ΑΟΖ δεν µπορεί να ξεπερνά τα όρια της υφαλοκρηπίδας, άρα δεν έχουµε να κερδίσουµε κάτι παραπάνω από µια τέτοια οριοθέτηση».

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, καθώς η Τουρκία αντιτίθεται στον καθορισµό ΑΟΖ, «το να επιβαρύνεις τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών και µε αυτό το θέµα δεν εξυπηρετεί τον στόχο που είναι από πλευράς µας η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Ο ∆. ∆ρούτσας επανέλαβε ότι ανάλογη οριοθέτηση µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία θα γίνει «την κατάλληλη στιγµή», ενώ εµµέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως πρώτα θα πρέπει να καταλήξει κάπου ο διάλογος µε την Τουρκία. Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι βασικός λόγος για τον οποίο η Αγκυρα επιθυµεί χωριστή διαπραγµάτευση για το Καστελλόριζο είναι γιατί σε µια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι συνεχής η γραµµή ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα διακόπτεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία θαφτάνει µέχρι την αιγυπτιακή γραµµή. ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι σύντοµα θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών Ελλάδας και Αιγύπτου για να ξαναπιαστεί το νήµα των επαφών για την οριοθέτηση ΑΟΖ µεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν αρχίσειαπό την κυβέρνηση της Ν.∆. Επιτέθηκε, ωστόσο, στην αξιωµατική αντιπολίτευση και σε όσους «πρωτοστατούν στο να κάνουν µόδα την ΑΟΖ». «Αν το θέµα της οριοθέτησης ΑΟΖ είναι τόσο µεγάλης εθνικής σηµασίας, γιατί δεντο έκαναν όταν είχαν τη δυνατότητα;», αναρωτήθηκε και σηµείωσε πως όσοι εµφανίζουν την ΑΟΖ ως πανάκεια «βλάπτουν τη συζήτηση».

Η κυβέρνηση, όπως κατέστη σαφές από τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, θέτει ως χρονοδιάγραµµα για την επίτευξη προόδου στις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο το διάστηµα µετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία.«Θέλουµε να δώσουµε στη διαδικασία τη δυνατότητα να έχει αποτελέσµατα. ∆εν υπάρχει κάποια δέσµευση Ερντογάν, εµείς το θέτουµε ως χρονοδιάγραµµα. Ο ίδιος έχει µια ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να προχωρήσει και τότε θα διαπιστώσουµε την αξιοπιστία των συνοµιλητών µας».http://www.tanea.gr

ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΟΖ; Καλέστε αργότερα

Η Ελλάδα δεν προτίθεται να καθορίσει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο προκειμένου να μην «επιβαρυνθούν» οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας το ξεκαθαρίζει, θέτοντας παράλληλα χρονοδιάγραμμα στη γείτονα, μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, σε εύλογο χρονικό διάστημα να εξευρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, «καθώς το εύρος της καθορίζει στην πραγματικότητα και το εύρος της ΑΟΖ».

Η Αθήνα δεν δείχνει να βιάζεται για τον καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς συναρτά, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών, τις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποκλειστικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και έχοντας την πληροφόρηση, που μοιάζει να μετουσιώνεται και σε βεβαιότητα, πως ούτε η Αγκυρα προτίθεται να καθορίσει άμεσα τη δική της ΑΟΖ.

Και παρ’ ότι ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι «δεν υποτιμά ούτε υποβαθμίζει την έννοια της ΑΟΖ», χαρακτηρίζει ωστόσο το όλο θέμα «της μόδας». Κι αυτό παρά το ότι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είχαν ήδη ξεκινήσει άτυπες συζητήσεις με άλλες τρεις χώρες, την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, που φαίνεται να συνεχίζονται μόνο με την τελευταία.

Ο συγκερασμός όλων των παραπάνω εδραιώνει την άποψή του ότι «το να επιβαρύνεις τις διερευνητικές επαφές με το να επιμένεις να φέρεις ένα νέο όρο στη συζήτηση με την Τουρκία δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω, όσο υπάρχει η προοπτική οι συνεχιζόμενες επί μια δεκαετία διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να επιφέρουν αποτέλεσμα».

Τα χαρτιά του πάντως επί της πορείας των επαφών αυτών εξακολουθεί να μην τα ανοίγει. Επαναλαμβάνει απλώς τα περί χρονοδιαγράμματος, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις τουρκικές εκλογές, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός, εφ’ όσον όπως όλα δείχνουν βγει ενισχυμένος, θα πρέπει εκτός από τις καλές κουβέντες να επιδείξει στην πράξη και τις καλές του προθέσεις.

Το μήνυμα που η Αθήνα αποστέλλει στην Αγκυρα είναι ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι η χρήση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Οπως ξεκαθαρίζει και ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολη οικονομική περίοδο, δεν σημαίνει ότι κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα». *
http://www.enet.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube