Γενικά θέματα 4 Ιουνίου 2011

Παιχνίδια παρασκηνίου με φόντο την οικονομία και τη… Γάζα

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Διπλωματικό πινγκ πονγκ μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Αμερικής και Ελλάδας, με φόντο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, παίζεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ως «απρόσμενος σύμμαχος» της χώρας μας, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας μετά την περσινή αποστολή στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post».

Ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα τόσο με τον Γάλλο πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ όσο και με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μαρκ Κλιρκ, «εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει την κρίση και η ελληνική οικονομία θα ευημερήσει και πάλι».

Κατά το δημοσίευμα, «το Ισραήλ ενθαρρύνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν τον απόπλου ενός στολίσκου πλοίων για τη Λωρίδα της Γάζας στο τέλους του μήνα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε αποστολή δεύτερου στολίσκου στη Γάζα, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στη γείτονα τη θέση του βασικού διαμεσολαβητή στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Star», φέρεται να δηλώνει ότι δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να εμποδίσει το στολίσκο να φθάσει στη Γάζα, λέει μάλιστα εμφατικά «θα δουν τι θα συμβεί αν θα παρέμβουν». http://www.enet.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube