Γαλλία: Νέες διαμαρτυρίες μετά τη σύλληψη πέντε Κούρδων

Γαλλία: Νέες διαμαρτυρίες μετά τη σύλληψη πέντε Κούρδων

ΠΑΡΙΣΙ – Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Arnouville (Val-d’Oise) και Evry, μετά την ταραχώδη σύλληψη πέντε ατόμων κουρδικής καταγωγής σε αυτούς τους δύο δήμους, συμπεριλαμβανομένων τριών «βασικών στελεχών» του PKK.

Στην Arnouville, 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, υπό την επίβλεψη ενός ελικοπτέρου της πολιτικής ασφάλειας, ζητώντας την απελευθέρωση των Κούρδων που συνελήφθησαν το Σάββατο.

Ένα μαύρο πανό έφερε την ένδειξη «Όχι στη  καταστολή κατά των Κούρδων της Γαλλίας»
Σημαίες με την εικόνα του Κούρδου ηγέτη των ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένου στην Τουρκία, υψώθηκαν και πανό με επιγραφές όπως «Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» ή «Όχι στις συλλήψεις».
Ο δήμαρχος (ΣΚ) της Sarcelles (Val-d’Oise) François Pupponi και ο δήμαρχος (ΣΚ) της Villiers-le-Bel, Didier Vaillant, που συμμετείχαν στην πορεία, κάλεσαν για ηρεμία.
Επτά άτομα συνελήφθησαν στο περιθώριο της διαδήλωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Pierre-Henry Brandet. Πρόσθεσε ότι 13 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο στην Arnouville στο περιθώριο της αυθόρμητης διαδήλωσης που ακολούθησε τις συλλήψεις.
Στο Evry, η διαδήλωση, η οποία προσέλκυσε περίπου 350 άτομα, πραγματοποιήθηκε ειρηνικά και τελείωσε γύρω στις 17:00. Διάφορα αντικείμενα πετάχτηκαν προς την αστυνομία από τους νεαρούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεν υπήρξε καμία σύλληψη.
Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε στη διάρκεια της πορείας της Arnouville, η Ομοσπονδία των Συλλόγων των Κούρδων της Γαλλίας, κατήγγειλε το γεγονός ότι το Παρίσι «θεωρεί ότι το κουρδικό ζήτημα είναι μόνο θέμα συνεργασίας με την Τουρκία <για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας> με επιστέγασμα τη σύλληψη των Κούρδων μαχητών και την εξάλειψη του κουρδικού κινήματος».
Πέντε άτομα κουρδικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων τριών «σημαντικών στελεχών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνελήφθησαν το Σάββατο στην Evry και Arnouville (Val-d’Oise), και εκτελέστηκε ένα ένταλμα έρευνας και σύλληψης  στο Πολιτιστικό Κέντρο των Κούρδων της Arnouville
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο «μιας έρευνας που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών η Υποδιεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (SDAT) υπό τις οδηγίες της εισαγγελίας του Παρισιού  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η διαδικασία ξεκίνησε από «καταγγελίες για εκβίαση απόσπασης χρημάτων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων του PKK», δήλωσε ο Brandet.
Το Σάββατο, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά τις συλλήψεις.
Έντεκα μέλη της κουρδικής κοινότητας τραυματίστηκαν ελαφρά μετά την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στην Arnouville, σύμφωνα με τον σοσιαλιστή δήμαρχο της γειτονικής πόλης Gonesse, Jean-Pierre Μπλαζί, κατά τον οποίον η αστυνομική επιχείρηση έγινε «με κακιά διαχείριση».
Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε την Κυριακή κάθε πρόκληση και οποιαδήποτε χρήση υπερβολικής βίας σε αυτή την επιχείρηση.

Το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία έχει στοιχίσει πάνω από 45.000 ζωές από την αρχή της εξέγερσης του ΡΚΚ το 1984, σύμφωνα με το στρατό.

Τον Δεκέμβριο του 2010, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε έξι φερόμενα μέλη του ΡΚΚ στο Παρίσι από τον δικαστή της αντιτρομοκρατίας Thierry Fragnoli, για συμμορία κακοποιών έχοντας σχέση με τρομοκρατική οργάνωση και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.
L’ Express με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)       05.06.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube