Weather Icon

Νέα ασυμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Νέα ασυμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
LExpress
Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν απέτυχαν την Παρασκευή να συμφωνήσουν σε ένα έγγραφο που θα έθετε τις βάσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτός ο θύλακας αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πόλεμος, που έκανε 30.000 νεκρούς και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, διακόπηκε με κατάπαυση του πυρός το 1994, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν έχει επιτευχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (δεύτερος δεξιά)
και ο Αζερμπαϊτζανός ομόλογός του Ιλχάμ Αλίεφ (2ος αριστερά)

συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Καζάν.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν και ο ομόλογος του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Καζάν, ρωσική πόλη που βρίσκεται 720 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Στις 26 Μαΐου στη Ντοβίλ, στη σύνοδο κορυφής της G8, ο Μεντβέντεφ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν παροτρύνει τις δύο χώρες να συμφωνήσουν σε ένα έγγραφο με 14 σημεία -τις « Βασικές Αρχές »- ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις.
Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν την ελπίδα ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα τα κατάφεραν στην συνάντηση κορυφής στο Καζάν.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους τρεις αρχηγούς κρατών στο τέλος των συνομιλιών, δήλωσε ότι τα μέρη «επιβεβαίωσαν να έχουν φθάσει σε αμοιβαία συμφωνία για μια σειρά θεμάτων τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την έγκριση των Βασικών Αρχών».
Η αποτυχία συμφωνίας στο Καζάν θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επανάληψης των συγκρούσεων και σηματοδοτεί την αποτυχία της προσωπικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του Μεντβέντεφ.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας είναι πεπεισμένοι ότι η τελευταία έκδοση που συζητείται είναι «δίκαιη και ισορροπημένη», δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής ο πρέσβης Robert Bradtke, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών διαμεσολάβησης των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε την Πέμπτη με τους Αρμενίους και Αζερμπαϊτζανούς ομολόγους του και «ενθάρρυνε έντονα τους δύο ηγέτες να οριστικοποιήσουν και να εγκρίνουν τις Βασικές Αρχές» στο Καζάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το έγγραφο με τα 14 σημεία καθορίζει τους όρους για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, την επιστροφή των εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν με ένα διάδρομο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία και διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής, η διεθνής πίεση δεν κατάφερε να επιτευχτεί πρόοδος στο θέμα, καθώς το κάθε μέρος προβληματίζεται περισσότερο με θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Αυτή η σύγκρουση έφερε την αποτυχία πέρυσι μιας ιστορικής προσέγγισης μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και το Αζερμπαϊτζάν απειλεί να πάρει πίσω αυτό το έδαφος με τη βία αν χρειαστεί.
Reuters
L’Express.fr                                      24/06/2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube