Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2011

Περιφερειακή διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου

Περιφερειακή διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου

Η ευρωατλαντική πορεία των χωρών της περιοχής, η συνεργασία στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, η διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η δημιουργία συνθηκών για την απρόσκοπτη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, ήταν τα κύρια θέματα που εξετάσθηκαν στην περιφερειακή διάσκεψη των προέδρων της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην πόλη Οχρίδα της ΠΓΔΜ.


Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου ζήτησαν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους να εξετάσουν πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα αυτά συνεργασίας και να επιδιώξουν την προώθηση τους.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο σε διαδικασίες, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» .

«Κάθε χώρα έχει ανοιχτά ζητήματα με κάποιαν άλλη.Τα ζητήματα αυτά επιλύονται με το διάλογο και με συναντήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε ότι όπως βρέθηκε τρόπος η Σλοβενία να συμπεριφερθεί με ευρωπαϊκό τρόπο προς την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, Κροατία, έτσι αναμένουμε να συμπεριφερθεί και η Ελλάδα προς εμάς.
Το ζήτημα βρίσκεται στον ΟΗΕ και εκεί πρέπει να αναζητηθεί η λύση», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι μία από τις προτεραιότητες για την περιοχή αποτελεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις προέδρων των χωρών της περιοχής και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Η διάσκεψη αυτή στην Οχρίδα, των προέδρων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβού ήταν η τρίτη στη σειρά του σχήματος αυτού.

Οι προηγούμενες δύο πραγματοποιήθηκαν το 2009 στην Αυλώνα της Αλβανίας και το 2010 στο Πρίζρεν του Κοσόβου.http://www.express.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube