Γενικά θέματα 17 Αυγούστου 2011

Στολίσκος για τη Γάζα: Το Ισραήλ αρνείται να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία

LE MONDE
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ απέρριψε το αμερικανικό αίτημα να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για την θανατηφόρα επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα το 2010, από κομάντος του, όπου είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι επιβάτες.
Οι δύο κύριοι ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέφεραν την Τετάρτη 17 Αυγούστου, ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε καλέσει τηλεφωνικά την Τρίτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον άμεσο αίτημα να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, αίτημα που απορρίφτηκε. «Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει συγνώμη για την ώρα και περιμένει την δημοσίευση της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε το στρατιωτικό ραδιόφωνο.
Αντιδρώντας σε αυτές τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκρινε ότι είναι «αδύνατον» η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σε περίπτωση απουσίας συγγνώμης. «Είμαστε πολύ αποφασισμένοι (…) Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω. Όσο το Ισραήλ δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, όσο δεν θα καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και δεν θα άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η  εξομάλυνση των σχέσεων είναι αδύνατη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. 
Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής «μέτρων» έναντι του Ισραήλ, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις.
Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες, η Άγκυρα ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της προς το Ισραήλ: η Τουρκία, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ μετά την ισραηλινή επιχείρηση και σήμερα διαθέτει μόνο έναν επιτετραμμένο στη χώρα, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το επίπεδο της εκπροσώπησης της. Θα μπορούσε επίσης να μη δώσει την έγκρισή της για την αντικατάσταση του σημερινού Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα. (…)
Πηγή: Le Monde                    17.08.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube