Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ισραήλ: Μπουναμάς εκατό δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου!

Ισραήλ: Μπουναμάς εκατό δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου!

Καλά το διαβάσατε, πρόκειται σύμφωνα με το γνωστό ιστοτόπο Globes.co.il , για 127 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 297 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στις ακτές του Ισραήλ, σε δύο κοιτάσματα που ονομάστηκαν Gabriella (270 τετ. χλμ.) και Itzhak (127,7 τετ. χλμ.) (1). Το τελευταίο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, μεταξύ του Ασντόντ και της Νετάνια, τοποθετούνται συνεπώς χωρίς καμία αμφιβολία στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ.

Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή όπου το βάθος της θάλασσας είναι μόνο 60 έως 250 μέτρα.
Καθώς μια καλή είδηση δεν έρχεται ποτέ μόνη της, μαθαίνουμε σήμερα ότι, μετά τις δυσκολίες του Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Αίγυπτο (η Αίγυπτος απαίτησε υψηλή τιμή παράδοσης του φυσικού αερίου), η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ επιτάχυνε τελικά το έργο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε 90 χλμ από τη Χάιφα μέσα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Το κοίτασμα του Tamar περιέχει τουλάχιστον 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι 30 δισ. δολάρια αξίας εκμετάλλευσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τελικά την άδεια για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου αγωγού τελευταίας γενιάς, που θα συνδέει την πλατφόρμα εξόρυξης στο λιμάνι του Ashdod. Η παράδοση ήταν σχεδιασμένη για το Χαντέρα, αλλά η άδεια δεν μπορούσε να δοθεί στην πόλη αυτή για διάφορους λόγους που δεν αποκαλύφτηκαν από την κυβέρνηση.

Η έναρξη των έργων για τον αγωγό, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει 14 πλοία και 2.509 εργάτες και τεχνικούς. Τα πρώτα κυβικά μέτρα υπολογίζονται να κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο του 2013.
Με αυτό το ρυθμό, προσθέτοντας τα γήινα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στο έδαφος του, μπορεί κάνεις να αναρωτηθεί αν το Ισραήλ δεν θα καταστεί ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός πετρελαιοειδών του αιώνα !
(1) Άλλες πηγές μιλούν από την πλευρά τους, μία ημέρα μετά το άρθρο της Globe για 1.318 (!) δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Gally – JSSNews

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube