Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 7 Οκτωβρίου 2011

Ανεβαίνουν οι τόνοι για την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ δήλωσε σήμερα ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ «δεν στρέφεται εναντίον κανενός», απαντώντας στις επικρίσεις της Ρωσίας για τη συμμετοχή της χώρας σε αυτή.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του συμφωνεί να δεχτεί στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής αυτής ασπίδας τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους αναχαίτισης στην αμερικανική ναυτική βάση της Ρότα στη νότια Ισπανία έως το 2013.

Η Ρωσία χαρακτήρισε “απαράδεκτη την αμερικανική πολιτική του τετελεσμένου γεγονότος” και συνέπεια της θα είναι “να χαθούν οι πιθανότητες να περάσει το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας από την αντιπαράθεση στη συνεργασία”.

“Η Ρωσία είχε ενημερωθεί απευθείας από την Ισπανία πριν ανακοινώσει την απόφασή της, καθώς έχουμε μια καλή σχέση. Δεν υπήρξε διαφορετική αντίδραση από αυτή που υιοθετείται κατά παράδοση από τη Ρωσία”, δήλωσε η Χιμένεθ προσθέτοντας ότι  “η αντιπυραυλική άμυνα έχει ένα χαρακτήρα αποτρεπτικό, όχι επιθετικό, για να μας προστατεύει. Δεν στρέφεται εναντίον κανενός” και υπενθύμισε ότι η Ισπανία και η Ρωσία έχουν εξαιρετικές σχέσεις.
“Για την Ισπανία είναι σημαντικό να γνωρίζει τις ικανότητές της σε αυτή τη νέα στρατηγική δέσμευση του ΝΑΤΟ αλλά επίσης στο πλαίσιο των διμερών της σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και αυτός ο τύπος συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ”, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Χιμένεθ.

Παράλληλα ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Άνιου Άγγελοφ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να δεχθεί να εγκατασταθούν ούτε ραντάρ, ούτε άλλα στοιχεία της μελλοντικής αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η είδηση κυριάρχησε στα βουλγαρικά ΜΜΕ, καθώς η συμμετοχή της χώρας στο συγκερκιμένο αμυντικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ είχε συνδεθεί πολιτικά  κυριαρχούν στα βουλγαρικά ΜΜΕ με τη σύσφιξη των στρατηγικών εταιρικών της σχέσεων με την Ουάσιγκτον..

Αλλά όπως σχολιάζουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, η Βουλγαρία έγινε “περιττή” για το ΝΑΤΟ όταν, οι ΗΠΑ υπέγραψαν σχετική συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα με την Τουρκία. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=316238 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube