Συρία: κουρδικό αίμα στην κηδεία του ηγέτη Μεσάαλ Τάμο

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Με αδιάλειπτη πολύνεκρη κατασταλτική βία στο εσωτερικό, απειλές προς το εξωτερικό και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις γενικώς και αορίστως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.Επιχείρησε μάλιστα να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τη δολοφονία του Κούρδου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μεσάαλ Τάμο, ιδρυτή του μετριοπαθούς αριστερού κουρδικού κόμματος «Ρεύμα του Μέλλοντος» και από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες στο νεοϊδρυθέν στα τέλη Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS): ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε χθες «μάρτυρα», δολοφονημένο από «τρομοκράτες» τον Τάμο τον οποίο, την Παρασκευή, ένοπλοι μέσα από αυτοκίνητο γάζωσαν με σφαίρες, ενώ στεκόταν έξω από το σπίτι ενός φίλου του στο Καμισλί.


Ομως, άλλα υποστηρίζει η οικογένεια του Τάμο -ο οποίος μόλις φέτος είχε αποφυλακιστεί, έχοντας εκτίσει ποινή τρεισήμισι χρόνων και είχε κατηγορηματικά απορρίψει προτάσεις διαλόγου προς τα κουρδικά κόμματα από το συριακό καθεστώς, το οποίο επιδίωκε να κρατήσει μακριά από την εξέγερση τους Κούρδους, που αποτελούν λίγο πάνω από το 15% των περίπου 23 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας. Πίσω από τη δολοφονία του βρίσκονται οι καθεστωτικοί ασφαλίτες, λένε κατηγορηματικά.

Το ίδιο πιστεύουν και οι (Κούρδοι και Ασσύριοι κατά συντριπτική πλειοψηφία) κάτοικοι του Καμισλί, της παραμεθόριας με την Τουρκία πόλης των περίπου 230.000 κατοίκων στη βορειοδυτική Συρία. Στην κηδεία του Τάμο το Σάββατο, πάνω από 50.000 άνθρωποι που φώναζαν «Αζαντί!» (ελευθερία στα κουρδικά), τη μετέτρεψαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον έξι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανθρώπων του καθεστώτος, που επιτέθηκαν απροκάλυπτα. Από την Ιρμπίλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου ζει από το 2008, όταν είχε συλληφθεί ο πατέρας του, ο γιος του δολοφονημένου, Φάρις Τάμο, έλεγε χθες ότι τώρα πια οι Κούρδοι της Συρίας θα πάρουν πλέον ενεργό ρόλο στη σχεδόν 7μηνη εξέγερση.

Με έγγραφη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη δολοφονία του Τάμο ως στοχεύουσα «στην καταπίεση της συριακής αντιπολίτευσης». Η Συρία έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο κοντά στο Καμισλί, απαγορεύοντας τις από εκεί μετακινήσεις από και προς την Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Σύρος ΥΠΕΞ χθες απειλούσε, χωρίς να διευκρινίσει, με «σημαντικά μέτρα κατά οποιασδήποτε χώρας» αναγνωρίσει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο». Απείλησε και με ανάλογα αντίποινα προς τις πρεσβείες στη Δαμασκό των χωρών όπου πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις Σύρων αντιφρονούντων στις εκεί πρεσβείες της Συρίας, όπως εκείνες στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Μπασάρ αλ Ασαντ διαβεβαίωνε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων κυβερνητικών Λατινοαμερικανών αξιωματούχων, που τον επισκέφθηκαν χθες, ότι προετοιμάζει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτοχρόνως εργάζεται για την εξάρθρωση των «ένοπλων συμμοριών» που, κατά την άποψή του, ευθύνονται για την πολύνεκρη βία στη χώρα. Το βράδυ αργά δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος ακόμη επτά Σύρων πολιτών στη Χομς.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube