πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 14 Οκτωβρίου 2011

Επιχειρήσεις της πΓΔΜ πλήττονται από μπλόκα στα ελληνικά σύνορα

Επιχειρήσεις της πΓΔΜ πλήττονται από μπλόκα στα ελληνικά σύνορα

Τα μπλόκα κάθε τρεις και λίγο στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ από Έλληνες οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική-οικονομική κατάσταση στη χώρα τους προκαλούν σημαντικές ζημίες σε επιχειρηματίες της πΓΔΜ.


Τον προηγούμενο μήνα, οι Έλληνες τελωνιακοί υπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργία τρεις φορές, προκαλώντας πλήρη ακινητοποίηση της κυκλοφορίας φορτίων. Περίπου 80% των φορτηγών που είχαν δημιουργήσει ουρές και στις δυο πλευρές των συνόρων είχαν πινακίδες κυκλοφορίας από την πΓΔΜ.

Εταιρείες μεταφορών της πΓΔΜ εκτιμούν πως οι ζημιές τους ανήλθαν σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, όλες οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να υποστούν τέτοιους κινδύνους και να αναβάλουν παραγγελίες εκ των προτέρων όταν ανακοινώνονται κλεισίματα συνόρων.

“Στην ουσία, αντιμετωπίζουμε μια σιωπηρή απεργία όλο το καλοκαίρι. Οι Έλληνες απλά δεν επιθυμούν να εργαστούν και επιτρέπουν μόνο μια λωρίδα για φορτηγά, αν και ο αριθμός φορτηγών από την πΓΔΜ είναι τεράστιος”, ανέφερε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανεξάρτητων Ενώσεων και Μεταφορέων, Μπιλιάνα Μουρατόβσκα, στους SETimes.

Εξήγησε πως ακόμα και όταν δεν απεργούν οι Έλληνες, ο χρόνος αναμονής είναι κάπου 12 με 14 ώρες, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, οι εταιρείες που πλήττονται περισσότερο είναι οι βιομηχανικοί κολοσσοί της πΓΔΜ — MitalSteel, Makstil, Feni, Usje και άλλοι — καθώς η παραγωγή τους σχετίζεται με εισαγωγές υλών που μεταφέρονται μέσω Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλάντιμιρ Πεσέβσκι προειδοποίησε πως η πΓΔΜ θα εκδώσει διακοίνωση διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα λόγω των ζημιών που πλήττουν τις επιχειρήσεις της.

Εν τω μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως οι διπλωμάτες τους στην Ελλάδα δαπανούν σημαντικό χρόνο και πόρους για να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πΓΔΜ.

“Το 90% τουλάχιστον της εργασίας της προξενικής υπηρεσίας της πΓΔΜ αφορά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μας στα ελληνικά σύνορα και στα ελληνικά εδάφη”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μπόρσε Στάμοφ, στους SETimes.

Αλλά σε αντίθεση με τις τεταμένες πολιτικές σχέσεις που προκύπτουν από τις διαφωνίες σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ, οι οικονομίες των δυο χωρών σχετίζονται μεταξύ τους και πρέπει να συνεργαστούν, πρόσθεσε ο Στάμοφ.

Κάποιοι μεταφορείς αναφέρουν ότι προτιμούν μια διαδρομή με λιγότερη αντίσταση, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί το πιο κοντινό και πιο οικονομικό λιμάνι.

“Το εμπόριό μας εξαρτάται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έτσι δεν έχουμε λάβει κάποια μέτρα. Πέραν αυτού, οι Έλληνες έχουν την τάση να διαμαρτύρονται και έχουμε συνηθίσει τη συμπεριφορά τους”, ανέφερε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Fershped, Ζόραν Αρναούντοφ, στους SETimes.

Έχοντας υποκινηθεί από την ελληνική κρίση, η τάση δεκάδων χιλιάδων ελληνικών εταιρειών είναι να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τους ομολόγους τους στην πΓΔΜ, ανέφερε ο Μπργκλέβσκι. “Τα μπλόκα αυτά και οι καθυστερήσεις στις συνοριακές διελεύσεις αποτελούν κακή απεικόνιση της συγκεκριμένης τάσης”.

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες της πΓΔΜ απαιτούν από την κυβέρνηση να αναζητήσει μηχανισμούς αποζημιώσεων ή εναλλακτικές διαδρομές εμπορίου.

“Η αναζήτηση εναλλακτικών λιμανιών σημαίνει πρόσθετα έξοδα. Η υποδομή που οδηγεί σε αυτά είναι κακή και η είσοδος και η ικανότητά τους να φιλοξενήσουν μεγαλύτερα πλοία δεν είναι καλή. Αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τις επιχειρήσεις της πΓΔΜ”, δήλωσε ο Πρόεδρος το Εμπορικού Επιμελητηρίου πΓΔΜ Μπράνκο Αζέσκι στους SETimes.
http://www.setimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube