Γερμανία , Ευρωπαϊκή Ένωση 9 Δεκεμβρίου 2011

Η Γερμανία θα διευκολύνει τη μετανάστευση, εκτός για Ρουμάνους και Βούλγαρους

Η Γερμανία θα διευκολύνει τη μετανάστευση, εκτός για Ρουμάνους και Βούλγαρους
Αναζήτηση 1.800.000 ειδικευμένων εργαζόμενων μεταναστών μέχρι το 2020

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διευκολύνει τη μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων ενώπιον της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει, αλλά ταυτόχρονα διεύρυνε τους περιορισμόυς για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους.

Ένας αλλοδαπός από μη ευρωπαϊκή χώρα που έχει μια αμειβόμενη εργασία πάνω από 48.000 ευρώ ετησίως, έναντι  66.000€ μέχρι σήμερα, θα πάρει
άδεια μόνιμης διαμονής, χωρίς υποχρέωση να έχει δίπλωμα, και η διαδικασία θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. 
Η άδεια θα ανακληθεί εάν ο ενδιαφερόμενος  χάνει τη δουλειά του και λαμβάνει  παροχές κοινωνικής ασφάλισης κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών. 
Οι ερευνητές, οι αλλοδαποί που έχουν αποφοιτήσει από γερμανικό πανεπιστήμιο ή σε επαγγελματική κατάρτιση στη Γερμανία θα μπορέσουν επίσης να μεταναστεύσουν πιο εύκολα, σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο. 
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζει, με αυτό τον τρόπο, να αντιμετωπίσει δραστικά την απειλή έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του. 
Ενώ η Γερμανία, που αντιμετωπίζει επιταχυνόμενη γήρανση και με την ανεργία στο ναδίρ, θα φιλοξενήσει πιο εύκολα τα μυαλά από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτόχρονα επέκτεινε τους περιορισμούς για τους Ρουμάνους και Βούλγαρους που ασκούν επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. 
Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, τον καθαρισμό και τη εσωτερική διακόσμηση από αυτές τις δύο χώρες δεν θα έχουν πρόσβαση στη Γερμανία για άλλα δύο χρόνια, ήτοι μέχρι τα τέλη του 2013. .
Η μετανάστευση ειδικευμένων υπηκόων από αυτές τις χώρες πρέπει αντιθέτως να διευκολυνθεί. 
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει  την ευρωπαϊκή οδηγία για την μπλε κάρτα, η οποία θα επιτρέψει να μεταναστεύσουν στη Γερμανία αλλοδαποί εκτός της ΕΕ, που αμείβονται πάνω από 44.000€ το χρόνο.
Στα επαγγέλματα με ψηλή ζήτηση (της τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, γιατροί), η πύλη εισόδου θα μειωθεί στα 33.000€ ετησίως. 
Για την μπλε κάρτα της ΕΕ, ο υποψήφιος μετανάστης πρέπει θα είναι πτυχιούχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά από δύο χρόνια, θα μπορέσει να λάβει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου. 
Συνολικά, ο νέος κανονισμός μπορεί να προσελκύσει 350.000 άτομα το χρόνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. 
Ο σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να θεσπιστεί ένα διαφανές σύστημα το οποίο βασίζεται σε σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια που να κάνουν τη Γερμανία ελκυστική για τους ξένους εργαζόμενους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. 
Τα μέτρα αυτά παραμένουν ελλιπή και θα αφορούν μόνο ένα συμβολικό αριθμό ατόμων λόγω των ορίων εισοδήματος , σχολίασε η Annelie Buntenbach, ηγέτης της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων DGB. 
Με ένα ποσοστό ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση της Γερμανίας και με την επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια έντονη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ορισμένοι διευθύνοντες οικονομικοί από τις  επιχειρήσεις κάλεσαν για χρήση της μετανάστευσης για να λυθεί το πρόβλημα. 
Ωστόσο, θα πρέπει να προσελκυστούν αρκετοί υποψήφιοι για τις 1.800.000 κενές θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. 
Οι άνθρωποι δεν κάνουν ουρά για να έρθουν στη Γερμανία, αναγνώρισε η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη σε συνέδριο. 

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube